Ягоди, вино и сирене най-често правят уртикария

PRINT

Уртикарията е заболяване, което протича остро или хронично рецидивиращо, причинява се от  хранителни алергени. Критерият за разделянето е времетраенето на кризите. Острите обикновено протичат в рамките на 2 месеца, а хроничните е възможно да продължат и през целия живот, обясни д-р Денка Костадинова от Центъра за кожни и венерически заболявания в Пловдив.

Тя е изключително разпространена, защото по данни на американската дерматологична асоциация от нея боледуват 100 млн. души в Европа, а в САЩ са два пъти повече. В световен аспект около 7% от населението е прекарало поне един път в живота си уртикария. Увеличаването на алергиите и изобщо на непоносимостта към храните се дължи на химията в продуктите. Не съставът на храните има алергично действие, а примесите, овкусителите, оцветителите и консервантите, обясни лекарката. И обобщи, че в последно време ядем все повече изкуствени храни. Тя отбеляза, че пресните храни са по-силни алергени, отколкото обработените – печени или варени. Според изследвания на Българското дерматологично дружество жените боледуват 3 пъти повече от мъжете.

При острата форма на уртикарията около 80-90% от случаите са с алергична генеза, а при хроничните рецидивиращи случаи– 20 на сто са резултат на реакция към различни хранителни алергени. В миналото на храните се е отдавало много по-голямо значение, отколкото сега, каза д-р Костадинова. В днешно време е известно, че има храни, които съдържат хистамини – сирене, риби, миди, раци, както и други , които са неспецифични хистаминолибератори. Те провокират отделянето на хистамини. Това са ягодите, виното, по-често бялото, както и белтъчните храни. При различните индивиди реакцията зависи от агресивността на алергена, с който човек контактува, а и от реактивността на самия организъм, която е генетично унаследена или придобита под влияние на външната среда.

Непоносимостта настъпва, когато в организма има повече хистамин, отколкото той е в състояние да разгради. Няма значение, какъв е източникът, но ако нивото в кръвта надвишава индивидуалната граница на поносимост, организмът реагира със съответни симптоми.

Уртикарията е много лесно за диагностика заболяване – протича с много характерен обрив – червени надигнати силно сърбящи петна по кожата, които може да се слеят и да обхванат дори цялото тяло, наречени уртики.

Установяването на болестта става по два пътя – директен, който е експозиционен и провокационен, като се правят кожни проби. Индиректните методи са със серологични и клетъчни изследвания.

Лечението обаче е свързано с много големи трудности заради разнообразието на етиологичните фактори, много сложните патогенни механизми и липсата на достатъчно ефективни методи, които да изяснят проблема ввъ всеки конкретен случай, обясни д-р Костадинова. Много е важно да се елиминира предполагаемият алерген, след което се провежда лечение с медикаменти под лекарски контрол. Въведената през 1945 г. хормонална терапия с кортикостероидни препарати доведе до решителен прогрес при лечението на алергодерматозите, почерта д-р Костадинова. Възможно е да се проведе 3-месечна специфична хипосенсибилизация с ниски дози хистамини.

При остро протичане на уртикарията е възможно болните да развият „Едем на Квинке“, при който се засяга не само кожата, но и лигавицата на ларингса, фарингса, белия дроб, стомашно-чревния тракт и нервната система. Пациентът получава оток в задната част на езика, задушаване, бронхоспазми, срив на сърдечно-съдовата система и накрая колапс. Ако не се вземат бързи мерки, изходът може и да бъде и фатален. Затова тези състояния са спешни.

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Ягоди, вино и сирене най-често правят уртикария беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *