Содата помага при автоимунни заболявания и възпаления

PRINT

Обикновената сода бикарбонат може да се окаже ценен помощник при хронични възпалителни и автоимунни заболявания. Това става ясно от проучване, ръководено от американския професор по физиология Пол О’ Конър от Университета Аугуста (Augusta University), публикувано в списание Journal of Immunology. Според него приемът на половин лъжичка сода бикарбонат, разтворена в чаша вода всеки ден, активира противовъзпалителните пътища, свързани с работата на далака.

Содата се използва главно в кулинарията, но много хора я използват и като неутрализатор на стомашните киселини. Тя е евтина и достъпна за всеки.

Содата променя имунни клетки в далака

Изпиването на разтвора със сода предава съобщение до мезотелните клетки на далака, който е важен орган от нашата имунна система, че не е необходима имунна реакция.

Мезотелните клетки са част от вътрешната обвивка на кухите органи като стомаха и червата. Те обвиват органите и отвън, за да ги направят по-гладки и за да предотвратят триенето им един в друг. Мезотелните клетки пазят органите и по още един начин. Те притежават малки “израстъци”, т.нар. микровили. Като малки пипалца те опипват околната среда и при засечена опасност, подават сигнал за това. По този начин предизвикват имунна реакция, пояснява проф. Пол О’ Конър.

Комуникацията между содата и мезотелните клетки в далата се осъществява с помощта на химичното вещество ацетилхолин. В резултат се създава среда, която потиска възпалителните процеси, съобщават учените.

далак уголемен далак болкиСлед две седмици, през които участниците приемали вода със сода, настъпили промени в имунната система. Нормално далакът работи като филтър на кръвта. Спира старите и увредени кръвни клетки, като пропуска годните.

В далака се съхраняват и специални имунни клетки – макрофаги. Именно тази популация на макрофагите се променила след двуседмичния курс със сода бикарбонат.  Промяната не засягала само макрофагите в далака, но и онези в кръвта и бъбреците.

Ако преди курса със сода преобладавали М1-макрофагите, които стимулират възпаленията, то след него те силно намалели. В същото време потискащите възпалението М2-макрофаги се увеличили.

Макрофагите са известни с това, че изхвърлят клетъчния “боклук” в организма и така поддържат кръвта и органите чисти. Те са първите имунни клетки, които стигат на място, където в организма са проникнали болестотворни причинители или се изисква намесата на имунната система по някакъв начин.

Вижте още: Защо боли далакът?

Сода бикарбонат при болни бъбреци

бъбреци гломерулонефритИма предишни проучвания, които сочат ползи от употребата на сода бикарбонат при слаби бъбреци. Тя е тествана при лабораторни плъхове, които страдали от високо кръвно с хронично бъбречно заболяване. Резултатите са интересни, защото физиологията на плъховете прилича на тази при хората за много процеси.

На част от гризачите е давана вода със сода. Една от основните задачи на бъбреците е да регулират киселинно-алкалния баланс и запасите от минерали на организма. Ако бъбреците са болни и не могат да се справят с тази задача, възможно е pH на кръвта, тоест нейната киселинност, да падне. Това автоматично повишава риска от сърдечно-съдови заболявания и остеопороза.

Има клинични проучвания, които сочат, че всекидневният прием на сода (½ чаена лъжичка в чаша вода) не само понижава прекомерното подкиселяване на тялото заради слабата дейност на бъбреците, но и може да забави самото бъбречно заболяване. Тоест содата може да се прилага и при пациенти с бъбречни заболявания. Забавянето на хода на бъбречната недостатъчност чрез содата също е свързано с влиянието й върху имунната система.

Приложение на содата при хронични възпаления

Вода със сода е давана на здрави студенти. След това се наблюдавал следния ефект. Настъпила постепенна промяна в разпределението на макрофагите. Тези, които потискат възпаленията, започнали да се множат и да преобладават.

При другите имунни клетки също настъпили промени. Регулаторните Т-клетки също се увеличили значимо. Тези клетки потискат автоимунните процеси. Те спират имунната система да атакува собствените тъкани и клетки, което може да отключи автоимунни заболявания. При хората доброволци този ефект бил наблюдаван около 4 часа след приема на сода.

Содата сама по себе си не се бори със заболяването. Тя обаче дава на тялото противовъзпалителен импулс, който позволява имунната система да се саморегулира и хармонизира. “Състоянието на организма се отдалечава от възпаленията. Така содата може да се разглежда като сигурна възможност с малка вероятност от странични ефекти за справяне с възпалителните заболявания”, казва проф. О’ Конър.

Как се пие сода за лечение:

Терапевтичната дозировка на содата с противовъзпалителна цел е три пъти дневно по една чаша вода (около 120 мл) с ½ чаена лъжичка сода бикарбонат в нея. Разтворът се пие извън времето за хранене, тоест не непосредствено преди и след ядене.

Трябва да се избягва неутрализирането на стомашната киселина около самото хранене, тъй като тя е важна за храносмилането. Най-добре е содата да се пие един час преди и около два часа след сядане на масата. Например един час преди закуска, един час преди обяд и два часа след една лека и ранна вечеря.

Внимание: Статията не е повод да се отказвате от лечение, предписано ви от специалист, нито да практикувате самолечение при тежки хронични заболявания!

Източници: www.jimmunol.org

www.zentrum-der-gesundheit.de

[Общо: 19    Средно: 2.2/5]
Содата помага при автоимунни заболявания и възпаления беше последно модифицирана от: май 30th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *