Содата помага при автоимунни заболявания и възпаления

PRINT

Обикновената сода бикарбонат може да се окаже ценен помощник при хронични възпалителни и автоимунни заболявания. Това става ясно от проучване, ръководено от американския професор по физиология Пол О’ Конър от Университета Аугуста (Augusta University), публикувано в списание Journal of Immunology. Според него приемът на половин лъжичка сода бикарбонат, разтворена в чаша вода всеки ден, активира противовъзпалителните пътища, свързани с работата на далака.

Содата се използва главно в кулинарията, но много хора я използват и като неутрализатор на стомашните киселини. Тя е евтина и достъпна за всеки.

Содата променя имунни клетки в далака

Изпиването на разтвора със сода предава съобщение до мезотелните клетки на далака, който е важен орган от нашата имунна система, че не е необходима имунна реакция.

Мезотелните клетки са част от вътрешната обвивка на кухите органи като стомаха и червата. Те обвиват органите и отвън, за да ги направят по-гладки и за да предотвратят триенето им един в друг. Мезотелните клетки пазят органите и по още един начин. Те притежават малки “израстъци”, т.нар. микровили. Като малки пипалца те опипват околната среда и при засечена опасност, подават сигнал за това. По този начин предизвикват имунна реакция, пояснява проф. Пол О’ Конър.

Комуникацията между содата и мезотелните клетки в далата се осъществява с помощта на химичното вещество ацетилхолин. В резултат се създава среда, която потиска възпалителните процеси, съобщават учените.

далак уголемен далак болкиСлед две седмици, през които участниците приемали вода със сода, настъпили промени в имунната система. Нормално далакът работи като филтър на кръвта. Спира старите и увредени кръвни клетки, като пропуска годните.

В далака се съхраняват и специални имунни клетки – макрофаги. Именно тази популация на макрофагите се променила след двуседмичния курс със сода бикарбонат.  Промяната не засягала само макрофагите в далака, но и онези в кръвта и бъбреците.

Ако преди курса със сода преобладавали М1-макрофагите, които стимулират възпаленията, то след него те силно намалели. В същото време потискащите възпалението М2-макрофаги се увеличили.

Макрофагите са известни с това, че изхвърлят клетъчния “боклук” в организма и така поддържат кръвта и органите чисти. Те са първите имунни клетки, които стигат на място, където в организма са проникнали болестотворни причинители или се изисква намесата на имунната система по някакъв начин.

Вижте още: Защо боли далакът?

Сода бикарбонат при болни бъбреци

бъбреци гломерулонефритИма предишни проучвания, които сочат ползи от употребата на сода бикарбонат при слаби бъбреци. Тя е тествана при лабораторни плъхове, които страдали от високо кръвно с хронично бъбречно заболяване. Резултатите са интересни, защото физиологията на плъховете прилича на тази при хората за много процеси.

На част от гризачите е давана вода със сода. Една от основните задачи на бъбреците е да регулират киселинно-алкалния баланс и запасите от минерали на организма. Ако бъбреците са болни и не могат да се справят с тази задача, възможно е pH на кръвта, тоест нейната киселинност, да падне. Това автоматично повишава риска от сърдечно-съдови заболявания и остеопороза.

Има клинични проучвания, които сочат, че всекидневният прием на сода (½ чаена лъжичка в чаша вода) не само понижава прекомерното подкиселяване на тялото заради слабата дейност на бъбреците, но и може да забави самото бъбречно заболяване. Тоест содата може да се прилага и при пациенти с бъбречни заболявания. Забавянето на хода на бъбречната недостатъчност чрез содата също е свързано с влиянието й върху имунната система.

Приложение на содата при хронични възпаления

Вода със сода е давана на здрави студенти. След това се наблюдавал следния ефект. Настъпила постепенна промяна в разпределението на макрофагите. Тези, които потискат възпаленията, започнали да се множат и да преобладават.

При другите имунни клетки също настъпили промени. Регулаторните Т-клетки също се увеличили значимо. Тези клетки потискат автоимунните процеси. Те спират имунната система да атакува собствените тъкани и клетки, което може да отключи автоимунни заболявания. При хората доброволци този ефект бил наблюдаван около 4 часа след приема на сода.

Содата сама по себе си не се бори със заболяването. Тя обаче дава на тялото противовъзпалителен импулс, който позволява имунната система да се саморегулира и хармонизира. “Състоянието на организма се отдалечава от възпаленията. Така содата може да се разглежда като сигурна възможност с малка вероятност от странични ефекти за справяне с възпалителните заболявания”, казва проф. О’ Конър.

Как се пие сода за лечение:

Терапевтичната дозировка на содата с противовъзпалителна цел е три пъти дневно по една чаша вода (около 120 мл) с ½ чаена лъжичка сода бикарбонат в нея. Разтворът се пие извън времето за хранене, тоест не непосредствено преди и след ядене.

Трябва да се избягва неутрализирането на стомашната киселина около самото хранене, тъй като тя е важна за храносмилането. Най-добре е содата да се пие един час преди и около два часа след сядане на масата. Например един час преди закуска, един час преди обяд и два часа след една лека и ранна вечеря.

Внимание: Статията не е повод да се отказвате от лечение, предписано ви от специалист, нито да практикувате самолечение при тежки хронични заболявания!

Източници: www.jimmunol.org

www.zentrum-der-gesundheit.de

[Общо: 18    Средно: 2.2/5]
Содата помага при автоимунни заболявания и възпаления беше последно модифицирана от: май 30th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook438Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *