Нелекувани раширени вени може да причинят опасни рани

PRINT

Близо 30 пациенти с трудно заздравяващи рани от цялата страна потърсиха помощ в рамките на първите два дни от кампанията за безплатни прегледи на екипа на проф. Владислав Христов от „Пирогов“. Най-много са били случаите на лица с венозни рани (разширени вени, които не са оперирани навреме и след време се стига до образуване на рани, които не могат да заздравеят), на лица с кожни рани (новообразувания на кожата ) и на рани след диабет.

Освен това към хирурзите се се обърнали и хора със следоперативни рани и едно лице с травматична рана. Сред тях са и няколко лица, които не са имали предварително записан час. На 17 и 18 януари в Медицински център „Пирогов“ са прегледни и обработени хроничните раните предимно на мъже, като най-младият пациент е 40-годишен мъж, а най-възрастният е 91-годишна жена.

Хроничните и острите рани са сериозен проблем у нас. Българите, които се сблъскват с него са около 100 000 годишно. Това обаче са ориентировъчни данни, тъй като никой не води официална статистика.
Най-често срещаните трудно заздравяващи рани са:

1.Рани след диабет

2.Рани от съдова недостатъчност

3.Декубиталните рани (рани от залежаване)

Ето защо този месец стартират безплатни прегледи за трудо заздравяващи рани (рани, които заздравяват след 4-тата седмица от появата им). Те се извършват от екипа на проф. Владислав Христов от УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“. Прегледите се провеждат в сградата на Медицински център „Пирогов“ (където по принцип се провеждат и прегледите по Програма „Детско здраве „Пирогов“) на 17 и 18 януари 2014 година (петък и събота) и на 31 януари и 1 февруари (петък и събота) от 10 до 17 часа.

За да бъде прегледан един пациент не е необходимо направление от личния лекар. Трябва предварително да се запише на тел. 02/9154 574 всеки делничен ден от 10 до 15 часа.

На снимката: д-р Велян Михайлов от екипа на проф. Владислав Христов обработва хроничната рана на един от пациентите, които потърсиха помощ в рамките на камапанията за безпалтни прегледи на труднозаздравяващи рани.

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Нелекувани раширени вени може да причинят опасни рани беше последно модифицирана от: април 17th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *