Менопаузата може да провокира пристъпи на мигрена

PRINT
главоболие мигрена

Менопаузата нося на някои жени не само неприятни симптоми като горещи вълни и безсъние. По време на климактериума е много вероятно да се появят пристъпи на мигрена, показва ново проучване. Според Университета на Синсинати това се дължи на колебания в хормоналните нива. Учените наблюдавали 3664 жени, склонни към упорито главоболие  преди и по време на менопаузата, пише The Daily Mail.

Жените имали 60% по-висок риск от тежко главоболие, което се появява поне 10 пъти на месец, ако те вече са имали мигрена преди менопаузата. Виновни според експертите в тези случаи бил спадът в нивата на естроген и прогестерон. Друга причина за мигрената може да е предозиране на препарати от хормоналната терапия при менопауза.

Климактериумът обикновено настъпва при жени на 45-55 години. Често има съпътстващи симптоми като депресия, горещи вълни, нощно изпотяване и промени в настроението. С времето е възможно да се развият проблеми с паметта и костно заболяване (остеопороза). От общо 1,9 милиона жени, включени в проучването, 80% имали неприятни симптоми в 4-ге години преди менопаузата. При всяка десета жена болезнените симптоми траят много по-дълго (до 12 години).

Експертите препоръчват на пациентите да се назначи такава хормонално-заместителна терапия (HRT), която напълно елиминира усложненията на менопаузата. Учените смятат, че в началото на менопаузата жените е добре да получават подходящи хормонални контрацептиви, а за тези в края на перименопаузата са необходими лекарства с естрогени.

Още повече, че според скорошно проучване една от всеки четири жени отказва хормонално-заместителна терапия поради страхове за рак. Според статистиката на всеки 1000 жени, приемащи такива лекарства, на всеки 5 години има по един допълнителен случай на рак на яйчниците. На всеки 1000 пациенти, приемащи хормонално-заместителна терапия с естроген, има 1,5 допълнителните случаи на рак на гърдата и 6 случая на 1000 жени, които приемат комбинирани препарати с естроген и прогестин.

[Общо: 4    Средно: 3.3/5]
Менопаузата може да провокира пристъпи на мигрена беше последно модифицирана от: януари 7th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *