Коляното щрака и пука – може да е артроза

PRINT
проф. Пламен Кинов

Износването на колянната става е една от най-честите прояви на артрозната болест. Една от основните причини за износването на ставния хрущял пък е травмата. Затова и заболяването е по-често при бивши активни спортисти, практикували контактни спортове или след претърпяна тежка травма. Щракането, пукането и нестабилността са едни от честите симптоми при проблеми с колянната става. Най-често се наблюдават след травма. Обикновено се дължат на увреждане (скъсване) на менискус или връзка, функцията на коляното се нарушава – балансът, силата и стабилността страдат. Ако не бъдат взети мерки, увреждането на вътреставните структури прогресира и оплакванията се засилват.

Характерно е, че износването на колянната става е бавен и постепенен процес. При взети навреме мерки прогресията на болестта може да бъде спряна или най-малкото процесът на износването може силно да се забави. Относно хрускане и скърцане в коляното – често наблюдаваме тези оплаквания при износване на колянната става.

Разбира се, има и други състояния, при които може да се срещне, като например артрофиброза (втвърдяване на ставната капсула и меките тъкани около коляното), разрастване на мастната възглавничка под коляното, неправилна позиция и ход на конянното капаче, наличие на чуждо тяло (стаена мишка) в ставата. Може да се срещне и при някои ревматични заболявания с отлагане на кристали в ставата.

В конкретния случай предвид различните възможности за вероятна причина за оплакванията ви е наложително да се извърши консултация с ортопед.

Проф. Пламен Кинов, началник на Клиниката по ортопедия и травматология, ИСУЛ

[Общо: 31    Средно: 3.4/5]
Коляното щрака и пука – може да е артроза беше последно модифицирана от: октомври 4th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *