Кои са причините за алергичен конюнктивит

PRINT
д-р Вера Атанасова очен лекар

Все повече пациенти с алергичен конюнктивит, който се активира в топлите месеци, търсят помощ при специалистите от МБАЛ „Централ Хоспитал“. Д-р Вера Атанасова от Отделението по очни болести и очна хирургия казва, че всеки ден през кабинетите там минават средно 5-8 души с този проблем. Конюнктивитът представлява възпаление на конюнктивата – повърхностната „ципа“, лигавица, която покрива склерата, форникса (б.а.-свода на окото) и клепачите.

При алергичния конюнктивит възпалението на лигавицата на очите е провокирано най-често от:

Може да се появи и като отговор на нетърпимост към контактни лещи и др. Често паралелно има още заболявания като бронхиална астма, алергичен ринит, атопичен дерматит. При този конюнктивит по привало има фамилна анамнеза и повишена чувствителност към различни вещества: полени, лекарства, ухапвания от насекоми, храни и други.

Сърбеж и сълзене на очите – какво помага?

Макар че най-често алергичен конюнктивит се среща през топлите месеци на годината, има още няколко вида алергичен конюнктивит.

Сезонен алергичен конюнктивит

Най-често срещаната форма на алергично очно заболяване. Развива се през пролетта и лятото и се свързва с цъфтенето на някои растения. Дължи се на реакция на свръхчувствителност Тип 1. Субективното усещане у пациентите е парене, сърбеж, зачервяване, сълзене, хрема. Тези оплаквания се повтарят по едно и също време всяка година.

Има ли разлика между поленова алергия и сенна хрема?

Пролетен катар – вернален конюнктивит

Това е алергично състояние, което засяга главно момчета (обикновено след навършване на 5 г.) и млади хора (б.а.- не съществуват полови разлики след пубертета). С напредване на възрастта епизодите на заболяването отслабват и рядко се наблюдава след 25-годишна възраст.

Може да е сезонен или целогодишен и често е по-силно изразен през пролетните месеци. В повечето случаи е свързан със сенна хрема, като най-често срещаният алерген е цветният прашец. Тази тенденция се повтаря всяка година. Обикновено е наложащо съвместно лечение и с УНГ-специалист.

Разбира се алергията може да няма сезонен характер. Тогава симптомите се появят през цялата година в отговор на различни алергени като животински пърхот, домашен прах и акари.

Симптоми и лечение на алергия към аспирин

Атопичен конюнктивит

Сравнително рядко, но потенциално сериозно заболяване, което засяга предимно млади хора на възраст 25-30 г., страдащи от атопичен дерматит. Клиничната картина може да бъде подобна като тази на пролетен конюнктивит, но се запазва в продължение на години и може да доведе до усложнения, като вторичен кератоконус, кератопатия и др.

Гигантски папиларен конюнктивит

Най-честата причина за появата на този вид конюнктивит е носеното на контактни лещи или очни протези, но е възможно да се появи и след хирургична намеса върху очите. Наблюдава се оток на конюнктивите и под микроскоп се виждат гигантски папили /над 1мм/. За предотвратяване на този проблем на първо място е добрата хигиена при употреба на контактни лещи, а най-добре – носенето на еднократни такива.

Алергиите са 4 вида според реакцията на имунната система

Дерматоконюнктивит

Възниква като реакция на капки за очи или козметика. В този случай диагнозата се поставя на база на клиничната картина и след история за контакт с подобен алерген. Важна е съвместната работа с дерматолог.

Според д-р Атанасова сериозността на тази група заболявания не трябва да се пренебрегва и при поява на сърбеж, зачервяване, сълзене, светлобоязън, усещане за чуждо тяло /“пясък“/ в очите, е редно да се потърси специализирана помощ при офталмолог.

Лечението може да продължи дълго време и да включва различни по вид медикаменти. Нужно е постоянство и търпение както от страна на лекуващия лекар, така и от страна на пациента, каза тя.

Източник: МБАЛ Централ Хоспитал

Редактор Ина Димитрова

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Кои са причините за алергичен конюнктивит беше последно модифицирана от: юни 23rd, 2022 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *