Ендоскопски методи при лечение на иктер (жълтеница) на черния дроб

PRINT
разтоварване на черния дроб

Иктерът (жълтеницата) е симптом на заболяване най-често на черния дроб, жлъчните пътища или панкреаса и представлява отлагане в съединителната тъкан на билирубин, който не може да се отдели нормално от организма и причиняват жълто оцветяване на очите, лигавиците и кожата. Билирубинът е разпаден продукт от разрушаването на червените кръвни клетки – еритроцитите и нормално след преработване в чернодробните клетки се отделя с жлъчния сок в тънкото черво – дванадесетопръстника.

Какво предизвиква заболяването 

В зависимост от причините иктерът се разделя на: 1) прехепатален (преди черния дроб) – при повишено образуване на билирубин (например при хемолитични анемии, при които се увеличава разрушаването на червените кръвни клетки); 2) хепатален (чернодробен) – при нарушена преработка на билирубина в чернодробните клетки и 3) екстрахепатален – при нарушено отделяне на билирубина от черния дроб.

Често иктерът е проява на хепатити, причинявани от вируси (в нашата страна – хепатитни вируси А, В, С, D), които увреждат чернодробната клетка, нарушават преработването на билирубина. Острият вирусен хепатит А е най-честата причина за жълтеница в страната. Човек се заразява с вируса при лоша хигиена, консумиране на замърсена вода и пр. и затова този хепатит се нарича болест на мръсните ръце. След преболедуване обикновено хората придобиват траен имунитет. Хепатитните вируси В и С се предават по кръвен и полов път и заболяването при тях често хронифицира. Лечението им е трудно, скъпо и нерядко неуспешно. Вероятността за развитие на чернодробна цироза и рак на черния дроб е голяма.

Освен хепатитни вируси черният дроб може да бъде засегнат и при редица други инфекциозни причинители (други вируси – мононуклеоза, аденовируси, цитомегаловирус; бактерии и паразити – лептоспироза, бруцелоза, чернодробен метил), както и токсини. Изключително опасно е натравянето с гъби. Токсините на различните видове мухоморки и др. гъби причиняват много тежка, остра и често фатална чернодробна недостатъчност.

Чернодробно увреждане настъпва и при хронична злоупотреба с алкохол. Алкохолът е най-честата причина за чернодробна цироза и фатална чернодробна недостатъчност. При това заболяване освен пожълтяване се наблюдават и отоци по краката, подуване на корема, силна отпадналост и умора. Промените в черния дроб са необратими. Задължително условие за постигане на някакъв успех в лечението е абсолютното алкохолно въздържание.

Други причини за чернодробна увреда са редките вродени болести, автоимунните болести. Наблюдава се зачестяване на случаите на неалкохолен стеатозен хепатит в западния свят. Заболяването се дължи на прекомерно натрупване на мазнини в чернодробните клетки и се наблюдава при диабетици, затлъстяване и др. болести на „съвременния човек“.

При заболявания на жлъчния тракт и панкреаса се нарушава нормалното отделяне на жлъчен сок в тънкото черво. Такава увреда може да настъпи най-често при жлъчни камъни, хроничен панкреатит, рак на панкреаса или на жлъчните пътища. В медицината такива нарушения се означават с понятието „механичен иктер“ или „механична холестаза“.

Какви са проявите, симптомите?

Симптоми на едно остро запушване на жлъчните пътища например от конкремент (камък) са тежест и болки в дясното подребрие и високо в корема, гадене, повръщане, втрисане и температура, пожълтяване на очите, лигавиците и кожата (иктер). При хроничен панкреатит или рак на панкреаса (жлъчните пътища минават през панкреаса, за да стигнат до тънкото черво) симптоматиката е по-бедна, обикновено за по-дълъг период от време се проявява иктерът, безапетитие, отслабване на тегло, болки в корема и гърба.

Начини и методи на диагностициране

Основни методи на диагностика са образните (ехография, скенер, ядрено-магнитен резонанс) и инвазивните, ендоскопски методи – ендоскопска ретроградна холангиопанкреатография (ЕРХПГ). При това изследване с апарат през устата се достига до изхода на жлъчните пътища и чрез канюла се вкарва рентгенов контраст, което с помощта на модерната рентгенова апаратура показва деформации, стеснения и запушвания на жлъчните пътища. Чрез различни приспособления този диагностичен метод може да прерасне и в терапевтичен. Възможно е в хода на това изследване да се разшири изходът на жлъчните пътища, да се разтрошат и извадят камъните от жлъчните пътища, да се поставят протези при доброкачествени или злокачествени процеси на панкреаса и жлъчните пътища. Всички тези техники се осъществяват за сравнително кратко време и често спестяват на пациентите по-високо рискови и удължаващи болничния престой хирургични интервенции.

Как се лекува

Лечението, което се предлага на пациентите обикновено е хирургично, но все по-често в малкото модерни медицински центрове в страната се обсъждат възможностите на ендоскопските техники. Това е класически пример за така популярните безкръвни методи на лечение. Лечението се поема от здравната каса и в най-добрия случай налага тридневен болничен престой. Ако хирургичното лечение все пак е неизбежно ендоскопските методи помагат за поставянето на точната диагноза и с това за планиране на възможно най-малката оперативна намеса.

Прогнозата за болния

Прогнозата при жлъчно-каменна болест е добра. След премахване на камъните от жлъчните пътища жълтеницата „изчезва“ за дни. Често при жлъчно-каменна болест се установяват и камъни в жлъчни мехур, което налага след ендоскопско премахване на камъните от жлъчните пътища да се проведе и оперативно отстраняване на жлъчния мехур, което в болница „Софиямед“ е възможно да се осъществи безкръвно.

При злокачествените заболявания ендоскопските техники позволяват своевременно поставяне на диагнозата и с това подобряване на прогнозата. Протезирането на жлъчните пътища осигурява нормалното оттичане на жлъчния сок, намалява иктера и прави възможно по-нататъшното лечение на основното онкологично заболяване.

СНИМКА: АРХИВ

[Общо: 13    Средно: 2.8/5]
Ендоскопски методи при лечение на иктер (жълтеница) на черния дроб беше последно модифицирана от: юли 4th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

One thought on “Ендоскопски методи при лечение на иктер (жълтеница) на черния дроб

  1. DoctorsAsk.com каза:

    на хранопровод, стомах и дуоденум със среден,  голям и много             голям обем и сложност при лица над 18 години

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *