Бум на ухапани от кърлежи в Пловдив, карат марсилска треска

PRINT
ухапване от кърлеж

Ухапани от кърлежи пълнят инфекциозните отделения в Пловдив. Тази година повече са и болните с марсилска треска. Успешното лечение на това усложнение е свързано с навременното откриване на заболяването, каза началникът на инфекциозна клиника на Университетска болница „Св. Георги“ в Пловдив проф. Марияна Стойчева. Заразата се предава след ухапване от кърлежи.

От началото на пролетта заради рязкото затопляне на времето пострадалите от тях са много повече – 35 са ухапаните, 6-ма са приети с лаймска болест, а 8 – с марсилска треска, която се среща доста често в Пловдив и в региона.

Марсилската треска протича доброкачествено, но е възможно да се стигне до фатален изход, ако се закъснее с поставянето на диагнозата и терапията. Особено рискова е за по-възрастни пациенти с тежки придружаващи заболявания като диабет. Опасно протича и при страдащи от алкохолизъм, както и за пациенти с цироза.

Началото на марсилската треска започва с появата на черно петно на мястото на ухапването, около което кожата е зачервена. Намира се обикновено в ингвиналните гънки, под гърдите на жените, в слабините и по долните крайници, но е възможно да бъде и другаде. Върху петното се образува черна коричка. Не сърби, не боли и не създава проблеми. Възможно е да бъдат и повече от едно, което говори за повече ухапвания.

Друг важен симптом на заболяването в началото е зачервяването на очите и лицето. Между втория и шестия ден по тялото се появява едър пъпчист обрив розово-червен на цвят. Той също не сърби и не боли, но задължително се открива по дланите и ходилата. Лекарите го наричат хеморагичен, защото в средата има малки кръвоизливчета.

Пациентите вдигат висока температура, имат болки в главата, в ставите и мускулите. В първите дни черният дроб и далакът се увеличават. Пациентите са интоксикирани от инфекцията, имат ниско кръвно, забавена сърдечна дейност, понякога пожълтяват като при хепатит.

Лечението се провежда в спецализирани инфекциозни клиники и болници. Пациентите се поставят на системи и им се вливат антибиотици. Състоянието им се овладява за около седмица и болните обикновено се изписват без последици. Но е възможно да развият менингит или менингоенцефалит и когато се засегне централната нервна система, прогнозата е застрашаваща, защото се нарушава съзнанието на пациентите, те изпадат в ступор и кома, предупреди проф. Стойчева.

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Бум на ухапани от кърлежи в Пловдив, карат марсилска треска беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *