Бакърен цвят на кожата издава балканската ендемична нефропатия

PRINT
бъбреци лекарства

Балканската ендемична нефропатия (БЕН) е своеобразно хронично бъбречно заболяване, разпространено в България, Румъния, Сърбия, Македония и други страни от Балканския полуостров. Въпреки 60-годишните усилия и проучвания то все още представлява в известна степен неизяснен процес.

Интересно е, че част от хората, изселили се от засегнатите райони, заболяват, а при малка част от тези, заселили се в ендемични селища, заболяването също се проявява.
Предполага се, че в развитието му участват комплекс от генетични, токсични и инфекциозни причини. Балканската ендемична нефропатия представлява фамилно бъбречно заболяване с бавна прогресия, често придружено с развитие на тумори на отделителната система.

Белтък в урината е знак за бъбречна нефропатия

Стадии на болестта

В хода на болестта се наблюдават няколко стадия – начален, който е без клинични промени, компенсиран стадий с поява на бъбречна симптоматика и декомпенсиран с развитие на бъбречна недостатъчност.

Болните се оплакват от отпадналост, безсилие, постепенно бъбречната функция се влошава, при част от тях се появява бакърено-бледоват цвят на кожата, постепенно се появяват отклонения в показателите на кръвта и урината, но бавният ход на болестта позволява почти незабелязано преминаване от един стадий в друг. По-често в началните стадии липсва повишено артериално налягане.

Високото кръвно може да увреди бъбреците

Ранната диагноза е много важна

Диагнозата се поставя въз основа на данни, че пациентът е от ендемичен район, фамилност, липсата на остро начало, ранна поява на анемия, особено оцветяване на кожата и честата проява на тумори на отделителната система. През годините голяма част от населението на засегнатите селища беше изселено, което в значителна степен ограничи честотата на балканската ендемична нефропатия.

Уместно би било при съмнение за това заболяване пациентът да се насочи към специалист – нефролог, който може да постави точна диагноза, тъй като би могло да не става дума за балканска ендемична нефропатия, а за друго бъбречно страдание. Освен това наблюдението и своевременното консервативно лечение биха могли да забавят прогресията на болестта.

проф. Боряна Делийска

 

Проф. Боряна Делийска, УМБАЛ „Царица Йоанна“ – ИСУЛ

[Общо: 5    Средно: 3.8/5]
Бакърен цвят на кожата издава балканската ендемична нефропатия беше последно модифицирана от: януари 9th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *