сряда, 6 декември, 2023
- Реклама -
НачалоИзследванияТрима починали от заразена с хепатит кръв

Трима починали от заразена с хепатит кръв

Човек може да се зарази с хепатит В и С, които са най-разпространените в света, и при лечение в болница, каза проф. Константин Чернев от Александровска болница. Инфекцията завършила фатално при трима оперирани пациенти, заразени с хепатит С при кръвопреливане. Те развиха остра форма и починаха в Инфекциозна болница, допълни проф. Константин Чернев от Александровска болница.

Има известен риск, защото кръвта се проверявала само с бърз тест, а този, който давал 100% сигурност, струвал 200 лв. Кръв обаче се прелива само като животоспасяваща мярка, така че рискът е оправдан, смята проф. Чернев. За кръводарителите нямало никаква опасност, тъй като материалите са еднократни, подчерта Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация.

В България честотата на хепатит В е 4%, а на хепатит С – 1,5%. Тревожно е, че най-засегнати са младите хора между 20 и 35 г., затова било важно хората да се лекуват навреме, подчерта проф. Чернев. От 10 г. в България съществува модерна терапия с пегилирани интерферони, която постига по-кратък период на лечение с приложение на лекарствата само веднъж седмично. „Прогнозата за следващите 10-20 г. е, че смъртността от нелекувани случаи на хроничен хепатит ще се увеличи 2-3 пъти, което е тревожна тенденция, съпоставена с новите възможности за лечение. Затова е важно хората да бъдат информирани, както за рисковете, така и за ефективните начини на лечението на видовете хепатит“, каза за финал на презентацията си доц. Кацаров.

60% от носителите на хепатит В пипват вируса по полов път, каза проф. Чернев. Вътреболнични инфекции или предаване в семейството са другите пътища на заразяване. Вирусът В се размножава в черния дроб, но циркулира в кръвта. МОже да оцелее на открито часове наред.

60-65% от носителите на хепатит С пък са наркомани. Основното предаване е по кръвен път, по-рядко чрез вътреболнични инфекции. С вируса от тип С обаче човек може да се зарази при козметичката, зъболекаря или дори в студио за пиърсинг и татуировки. 95% от инфектираните с хепатит В оздравяват спонтанно, а при 5% той става хроничен. При С е обратно – до 70% остават хронично болни и само 30% оздравяват. Средно и от двата типа около 20% от заразените попадат в Инфекциозна болница за лечение.

„Преди 10 г. бе отбелязана голяма стъпка в лечението на хепатит В и С. Благодарение на тогава въведените в клиничната практика методи, се подобри значително ефективността и удобството на лечението. Диагнозата хепатит В или С вече не означава „цироза или рак на черния дроб“, а болест, която ако се третира правилно, е напълно лечима“, допълни д-р Методия Чадиковски, управител на „Рош България“.

Безплатен и анонимен преглед за хепатит В и С може да се направи до края на годината в София (Поликлиника ВМА, ул. „Георги Софийски“ 3, ет. 2, каб. 201).

НА СНИМКАТА ОТЛЯВО НАДЯСНО: Д-Р СТАНИМИР ХАСЪРДЖИЕВ, ПРОФ. ЛЮДМИЛА МАТЕВА И ПРОФ. КОНСТАНТИН ЧЕРНЕВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -