сряда, 6 декември, 2023
- Реклама -
НачалоЛюбопитноВ "Шейново" нямали дежурен в приемния кабинет нощем

В „Шейново“ нямали дежурен в приемния кабинет нощем

АГ болница „Шейново“ има вина за смъртта и на двете родилки, починали там за месец – 19-годишната Деяна и 35-годишната Надежда, стана ясно от доклад на „Медицински одит“ и окончателни експертизи на патоанатоми. В приемния кабинет на „Шейново“ през нощта, когато починалата Надежда Узунова е потърсила помощ, е нямало дежурен лекар. Това установи проверка на агенция „Медицински одит“.

35-годишната жена, която започнала да се задушава и припаднала в коридора на болницата, била приета от стажант-акушерка и лекар-специализант. Те е трябвало да се ориентират в спешността на ситуацията. Още при първото посещение на Надежда в приемния кабинет, състоянието й било подценено, сочи проверката. Пренебрегнати са данни за начална родова дейност – болки, контракции, както и данните, които сочели, че става дума за бременност с повишен риск. Повторният преглед на Надежда изобщо не бил отразен документално. През нощта на 21 ноември тя е приета в увредено общо състояние, трудно контактна. Когато я вкарвали в операционната, изпаднала в кличина смърт.

Сепсисът на Деяна е тръгнал от остатъчна плацента в матката. Това са заключенията на патоанатомите, каза Виолета Велинова, баба на момичето. Семейството получило всички експертизи и документи, които ясно сочели, че основната вина е на АГ болницата. В матката са установени остатъчен материал от плацента, лигавица и некротични материали от обвивката на бебето. Оттам започнал сепсисът, който е отровил целия организъм, а първоизточникът е „Шейново“, заяви категорично жената. Последното заключение на патоанатомите е, че тя е починала от сепсис на матката. Непосредствено след смъртта на Деяна гинеколозите до последно отричаха да има грешка при секциото.

Когато изписали Деяна, й дали епикриза, в която пишело, че тя напуска болницата здрава. Това било формално, защото никой не е очаквал, че нещата ще вземат фатален обрат, каза Велинова. След като 19-годишното момиче почина, от „Шейново“ дали друга епикриза. В нея вече се казвало, че Деяна е изписана с 39 градуса температура, с повръщане и ниво на левкоцитите 17000. Оправданието на лекарите е, че гърлото й било зачервено, затова се усъмнили за летен грип. Изписали я, да не зарази с грипа другите родилки. Представете си, родилка със секцио, но няма да проверят операцията, а гледат гърлото, коментира бабата. Сепсисът тръгнал още тогава. Операторът, който извади матката, ми каза, че се чуди как момичето е било живо с такава жестока инфекция, допълни Велинова.

Регионалната етична комисия на лекарския съюз излязла със същото становище – че главният виновник е „Шейново“.

НА СНИМКАТА: НАДЕЖДА УЗУНОВА С ДЪЩЕРИЧКАТА СИ ГАБИ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -