петък, 17 май, 2024
- Реклама -
НачалоИзследванияТръгна първи масов скрининг за рак у нас, поканите плашат хората

Тръгна първи масов скрининг за рак у нас, поканите плашат хората

150 000 българи вече са получили по пощата покана да се явят на скринингов преглед за рака на маточната шийка, на гърдата или на дебелото черво. Това съобщи Юлия Панайотова, която е в екипа за управление на проекта „Спри и се прегледай“, финансиран с европейски пари. Писмото обаче изплашило някои от получателите. Хората сметнали, че го получават, защото имат някакви признаци на заболяването.

Терминът скрининг не е популярен в България, защото до момента нямаме такава работеща национална програма, поясни Панайотова. При профилактичния преглед човекът сам взема решение да отиде на лекар, а при скрининга подборът на случаен принцип по предварително зададени критерии. Противно на страховете на някои граждани, избраните са здрави. Общо 400 000 ще получат покани до края на юли. Прегледите и изследванията са безплатни дори за неосигурените. От целевите възрастови групи – за рака на маточната шийка жени от 25 до 60 г., за рака на гърдата жени от 50 до 69 г., а за дебелото черво – лица от двата пола над 50 г., са извадени всички онези, които скоро са си правили профилактично изследване или пък вече са развили болестта.

В писмата-покани се обяснява, че получателят трябва да се яви в най-близкия кабинет от списък, посочен на интернет страницата на проекта. При прегледа за рака на маточната шийка се взема цитонамазка, при гърдата се прави мамография, а за дебелото черво – анализ за скрита кръв във фекалиите. В първите два случая изследването се прави още на първата среща. В третия случай – при скрининга за тумори да правото и дебелото черво пациентът първо получава инструктаж да спазва диета, която изключва червени меса. В противен случай следи от кръв в храната може да попаднат в изпражненията и да изкривят резултата.

В случай, че адресатът не се яви на преглед след първата покана, през август ще бъде изпратена втора. Сега усилията на екипа от „Спри и се прегледай“ са насочени към привличането на повече медицински центрове и кабинети, които да сключат договор за извършване на прегледите. Само така ще се даде шанс на всички от избраните 400 000 да посетят лекаря. Очакванията на специалистите са скринингът да открие повече тумори в начален стадий, когато те са напълно лечими.

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -