събота, 24 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоИзследванияТестват безплатно за хепатит С в цялата страна

Тестват безплатно за хепатит С в цялата страна

За пета поредна година Рош България подкрепя инициативите, свързани с провеждането на изследвания за откриване на хроничен вирусен хепатит сред населението в страната. Кампанията тази година започва в края на март, организира се от Българско дружество по гастроентерология, Сдружение за борба с хепатит „ХепАктив“ и Национално сдружение за борба с хепатит „Хепасист“. Лекари от двадесет и девет града в страната ще имат възможността да провеждат безплатни изследвания за хепатит С, използвайки бързи скринингови тестове.

Пациентите ще могат да проверят дали са носители на вируса в рамките на не повече от 15 минути, тъй като кръвта, необходима за изследването, се взима от пръста, а резултатът е готов почти веднага.

Анализите на резултатите от проведените кампании за безплатно тестване срещу хепатит досега показват, че всяка година средно са изследвани около 10 000 души. Около 1,5% от тях са били с положителни проби за хепатит С. Изключително важно е да се знае, че в огромна част от случаите хроничният вирусен хепатит протича безсимптомно. Това прави болестта една от най-опасните, тъй като хората могат да се заразят и години наред да не знаят, че са носители на вируса. Неизвестен остава броят на такъв тип заразени, които без да подозират, също са носители на вируса. По тази причина, активното изследване за хепатит е от изключително значение за ранното откриване на заболяването и провеждането на успешна терапия.

Хепатит С е болест, която се лекува напълно и при откриването й в ранен стадий протича без усложнения. Изчакването на клиничните симптоми може да доведе до придружаващи заболявания – 85% от инфектираните пациенти развиват хронична инфекция, като при около 20% от тях това води до цироза. 7% от пациентите с цироза развиват рак на черния дроб и затова се смята, че хепатит С е най-важният рисков фактор за този вид рак. Според статистиката в България смъртността от цироза е съответно 25,8 на 100 000 за мъжете и 4,8 на 100 000 за жените. Цифрите за смъртност вследствие на рак на черния дроб са 7,7 и 3,2 съответно за мъже и за жени.

През последните 30 години беше извършен голям напредък по отношение лечението на заболявания на черния дроб. Въпреки това всяка година в България умират над 800 души от рак на черния дроб и над 1800 души умират вследствие на цироза (данните са от публикуван доклад на Европейската асоциация за проучване на черния дроб, EASL – European Association for the study of the liver).

Заболяването хепатит С е сред най-разпространените заразни заболявания не само в България, но и в цял свят. Макар че все още битува мнение, че застрашени са единствено наркозависимите, рискови се явяват всички хора в активна възраст, подлагащи се на стоматологични интервенции, маникюр, педикюр, пиърсинг, татуиране, хирургически операции, кръвопреливания и др. Поради честата липса на симптоми заболяването се открива трудно. Когато те се проявят, симптомите са подобни на тези на други доста по-леки заболявания. В този смисъл е важно да се знае дали човек е носител на вируса, за да се започне лечение навреме. Само тогава биха могли да се предотвратят фаталните усложнения като цироза и рак на черния дроб. Ваксина срещу хепатит С засега няма.

За хепатит С

Хепатит С означава възпаление на черния дроб, което се предизвиква от вирус. Хепатит С е едно от най-често срещаните заболявания на черния дроб. Според данни на Световната здравна организация (СЗО) общо броят на инфектираните с хепатит С надхвърля 170 млн., за Европа – над 8.9 млн., за САЩ- 3.9 млн. души. За повечето страни честотата варира от 1 до 5%. В България честотата сред здравите кръводарители е 1.4%, като прогресията към цироза е при 25% от носителите, а при развитието на рак на черния дроб се отчита повишаване с 2-6% годишно.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -