вторник, 21 март, 2023
- Реклама -
НачалоИзследванияПочти всеки има метал в тялото, пречи при изследване с магнитен резонанс

Почти всеки има метал в тялото, пречи при изследване с магнитен резонанс

Понякога не си даваме сметка колко често в човешкото тяло има метал. Това са различни щифтове, импланти, обеци, електроди на медицински стимулатори и дори частици, използвани за перманентен грим. За това обаче трябва да помислим, ако ни предстои изследване с магнитен резонанс (ЯМР). Този апарат използва магнити, за да получи подробни изображения на меките тъкани, органите и ставите. Металът може да попречи на изследването, съобщава Leader Post.

Опасно е дори наличието на метални предмети в помещението, където е ЯМР. Магнитните вълни ще ги залепят по пациента. Известен е случай, когато човек ослепял, защото в очите му имало метални частици. По верме на изследването те се преместили и повредили зрителния нерв.

Колкото по-силен е магнитът, толкова по-опасно е наличието на метални частици в организма. Когато скенерът бил изобретен през 1970 г., най-голямата опасност били куршумите. За разлика от старите оловни куршуми, които са токсични, но не се намагнетизират, новите куршуми, изработени от стомана, се отличават с висок магнетизъм.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Инсулт се лекува в „златния прозорец“ – до 6-ия час

Проучване разкри: Вредата от джиесеми и антени е самовнушение

С годините обаче все повече метал се използва в хирургията. Това са пейсмейкъри, имплантирани дефибрилатори, невротрансмитери с електроди, слухови импланти в ушите, протези на половите органи, изкуствени стави, изкуствени очи, имплантирани контрацептиви (спирали), хирургически скоби и болтове, зъбни протези, инсулинови помпи – всички те заплашват да създадат проблеми по време на изследване с магнитен резонанс.

Дори никотиновите лепенки и пластирите, които доставят лекарства през кожата, понякога съдържат метално фолио. Освен това декоративната козметика и спрейовете за коса могат да съдържат метални частици. Дори металните частици да не навредят на човека, те могат да попречат да се получи ясна картина.

Източник: Leader Post

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -