петък, 2 юни, 2023
- Реклама -
НачалоИзследванияКръвното ми не е високо, а ми е лошо. Защо?

Кръвното ми не е високо, а ми е лошо. Защо?

Обикновено кръвното се мери с апарат на ръката. Така се определя периферното налягане. Последните проучвания обаче доказват, че по-важно е централното налягане, наречено още аортно. То е определящ маркер в прогнозата за развитие на сърдечносъдово заболяване за пациента.

Между централното и периферното има разлика и човек може да е получил нормални стойности на измереното налягане на ръката, а в действителност налягането в аортата да е високо. Това може да обясни защо хипертониците често си казват: „Уж не е високо кръвното, а ми е лошо“.

В момента не само в домашни условия, но и при лекаря в поликлиниката разликата между двата вида налягане не може да бъде открита. Причината е, че аортното се определя само по инвазивен начин в болнични условия.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Внезапно главоболие или шум в ушите може да са от високо кръвно 

Причини и симптоми на сърдечните аритмии 

Тлъстинките на корема издават метаболитния синдром 

Напоследък бе представен нов метод, който отчита и стойностите на централното налягане. Новият метод се нарича тонометрия и позволява неинвазивно измерване в амбулаторни условия, т.е. в обикновен кабинет. Апаратът за тонометрия е подобен на доплер и измерва още еластичността на аортата, или доколко тя се е втвърдила. Това дава представа за степента на развитие на атеросклероза.

Апаратът струва от 17 000 до 30 000 евро и все още е рядко явление в европейските клиники. Разликата между периферното и централното налягане е свързана и с действието на различните лекарства. Оказва се, че определени медикаменти влияят на наля­гането в аортата, докато други намаляват само периферното налягане.

Меренето на кръвното у дома също трябва да се прави при определени условия, за да има максимално точни резултати. Човек трябва да е спокоен, седнал, краката да не са кръстосани. Ръката, на която ще се мери, трябва да е отпусната на нивото на сърцето. Интересно е, че дясната ръка е по-близо до аортата и затова измерването на нея е по-близко до налягането на аортата.

Доц. Сотир Марчев

 

Доц. Сотир Марчев, кардиолог

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -