вторник, 21 май, 2024
- Реклама -
НачалоИзследванияБезплатно измерване на гликиран хемоглобин в Александровска

Безплатно измерване на гликиран хемоглобин в Александровска

По повод 14 ноември – Световният ден за борба с диабета, Центърът за превенция на захарен диабет в УМБАЛ „Александровска“ организира скринингова кампания за откриване на диабет. В рамките на инициативата ще се извършват безплатно измерване на гликиран хемоглобин и изследване на телесен състав по биоимпедансен метод. Необходимо е предварително записване на тел.: 0879 878 051 между 8 и 12 часа.

Препоръчително е за захарен диабет да се консултират хора, които не са правили измерване на гликиран хемоглобин досега. Те трябва да имат някои от следните рискови фактори: наднормено тегло или затлъстяване, близък роднина с диабет (родител, брат, сестра), повишено кръвно налягане или друго сърдечносъдово заболяване, възраст над 45 години.

Изследванията и консултациите ще се проведат в периода 13 ноември – 1 декември 2017г.  Центърът за превенция на захарния диабет и неговите усложнения към Клиниката по ендокринология и болести на обмяната на УМБАЛ „Александровска“ се намира на 1 етаж, в дясното крило на сградата срещу арката.

Превантивният център в УМБАЛ „Александровска“ е открит преди две години. Разполага с най-модерна апаратура за ранна диагностика на диабета и неговите усложнения. С нея могат да се оценят съдовите промени в различните етапи на атеросклеротичния процес. Изследват се също ендотелната дисфункция, автономната и соматична невропатия, промените в ретината и др. Захарният диабет тип 2 и заболяванията на щитовидната жлеза са най-честите ендокринни заболявания. За съжаление в много от случаите те се диагностицират едва тогава, когато настъпят усложнения и органни увреждания.

Какво е гликиран хемоглобин?

Изследването на гликиран хемоглобин дава сведения не само за моментното състояние на кръвната захар, но и усреднените й стойности за три месеца назад. Това позволява по-добра прогноза на риска от диабет или оценка на състоянието при вече развила се захарна болест.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -