сряда, 4 октомври, 2023
- Реклама -
НачалоИзследванияЕкстракт от чесън лекува упорит цистит

Екстракт от чесън лекува упорит цистит

Чесънът се справя успешно с лечението на инфекции на пикочните пътища (цистит), резистентни към антибиотици. Това заключение правят индийски учени. Клинични проучвания показали, че скилидките са ефективни и срещу щамове, които са развили резистентност към антибиотици.

Под инфекции на пикочните пътища се разбира всяка инфекция в пикочната система. Повечето от тези инфекции са в пикочния мехур или уретрата. Жените по-често страдат от тези инфекции в сравнение с мъжете. Заболяването често протича доста болезнено, което води до сериозни емоционални проблеми, тъй като това се отразява на качеството на живот. В случай на усложнения инфекцията на пикочните пътища може да достигне и до бъбреците. Обикновено циститът се лекуват с антибиотици, но към някои щамове се наблюдава резистентност.

Индийските учени решили да проверят дали чесънът, който е популярна съставка на традиционната индийска медицина, може да се справи с тези инфекции. В 56% от 166-щамове на бактерии, изолирани от урината на болни от цистит хора, показали висока степен на резистентност към антибиотици. 82% от тези устойчиви на антибиотици бактерии обаче се повлияли от лечението с екстракт от чесън.

Това е първото проучване за ефекта на екстракта от чесън, който може да бъде намерен и в таблетна форма. Изследването доказва способността му да лекува ефективно упоритите инфекции на пикочните пътища.

Източник: Sciencedaily.com

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -