вторник, 28 март, 2023
- Реклама -
НачалоИзследванияБезплатни прегледи за псориазис във ВМА и Токуда

Безплатни прегледи за псориазис във ВМА и Токуда

Безплатни прегледи за псориазис обявиха две болници в столицата – ВМА и Токуда. Инициативата е за Световния ден на псориазиса, който се отбелязва на 29 октомври.

Какво представлява псориазис

Заболяването представлява незаразно хронично възпаление на кожата, характерно с образуването на червени плаки по кожата, покрити със сребристо-бели люспи. При част от пациентите псориазисът протича със засягане на ставите – псориатичен артрит. В голям процент (около 30%) заболяването е наследствено, като се предполага, че за появата му са отговорни някои генни мутации. Смята се, че отключващи фактори за появата и влошаването му могат да бъдат травми по кожата, инфекции, употребата на някои лекарствени средства, психичен стрес или хормонални въздействия. Псориазисът протича често в комбинация със заболявания като атеросклероза, диабет, хипертония, затлъстяване, болест на Крон, нарушения в обмяната на мастите и др.

Причините за появата на заболяването са различни, като основополагащ е начинът на живот. Най-често псориазисът се развива вследствие на емоционален стрес, но понякога  и след употребата на някои медикаменти.

Дерматолозите подчертават, че заболяването протича индивидуално, обикновено има епизоди на обостряне. Трябва да се знае, че освен кожата, псориазисът може да засегне ставите и вътрешните органи. Затова и препоръката им е да не се прибягва да самолечение, а да се потърси специализирана медицинска помощ.

Инфекция с разпространена бактерия в основата на псориазиса

Как ще преглеждат в Токуда

Прегледите в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда са организирани съвместно с Фондация „Псориазис“. Те ще се извършват между 09:00 и 17:00 часа, като е необходимо предварително записване на тел.: 02/403 4933 или 02/403 4000.

Специалистите на Клиниката по Дерматология и венерология имат дългогодишен опит в диагностиката и лечението на псориазис, болест, засягаща 2-3% от бялото население на планетата. В България пациентите, страдащи от болестта са над 90 000.

Безплатните прегледи ще бъдат извършвани от чл.-кор. проф. Николай Цанков, дмн, консултант на Клиниката по Дерматология и венерология, д-р Иван Богданов, дм и д-р Маргарита Къчева.

проф. Николай ЦанковПроф. Цанков е един от доайените на българската дерматология, автор на книгата „Псориазисът като системно заболяване“, издадена в България и Германия и отговорен автор на Националния консенсус за лечение на псориазис в България за 2013 и 2016 г. Д-р Иван Богданов е председател на фондация Псориазис, съавтор на книгата „Псориазисът като системно заболяване“, автор на Консенсуса за лечение на псориазис в България от 2013 г. и първи автор на този документ от 2016 г. Д-р Маргарита Къчева е докторант на Клиниката по Дерматология и венерология към  Болница Токуда с дисертация, посветена на страничните ефекти на системната и биологичната терапия на псориазис.

Прегледите ще се провеждат в амбулаторните кабинети по дерматология и венерология на Аджибадем Сити Клиник ДКЦ Токуда, ет. 3. Записването е на тел. 02/403 4933 и 02/403 4000.

Нов препарат лекува псориазис в 80% от случаите

Кожни лекари ще консултират безплатно във ВМА

Във връзка със Световния ден за борба с псориазиса – 29 октомври, медицински специалисти от Военномедицинска академия организират безплатни профилактични прегледи. Консултациите ще се проведат от 29 до 31 октомври 2018 година, от 10.00 до 13.00 часа, в кабинет 218, намиращ се на етаж втория в поликлиниката на ВМА.

За целта е необходимо предварително записване на телефони 02/92 26 181 – от 9.00-18.00 ч. и 02/92 25 002 – от 9.00-14.00 ч. В рамките на кампанията пациентите ще имат възможност да се запознаят с всички съвременни методи за лечение на заболяването, прилагани в клиниката, която е национален център за борба с псориазиса.

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -