Шест деца чакат за присаждане на черен дроб

PRINT

Доц. Силви Кирилов е директор на Изпълнителната агенция по трансплантациите от лятото на 2011 г. Потърсихме го за коментар по повод протестите на родители, чиито деца са починали след присаждане на черен дроб в Правителствена болница. Тези дни там приключи проверка, а до дни трябва да се вземе решение дали да остане или да се вземе лицензът на болницата да извършва трансплантации.

Доц. Кирилов, какво ще се случи с лиценза за трансплантации на Правителствена болница?

– След наша проверка и констатаци в доклада получихме възражения от болницата, които трябва да бъдат разгледани. Следващата седмица ще сме готови с отговора. За мен основното си остава да се допълни стандартът за трансплантациите и при деца. Друга важна стъпка е да се развие трансплантацията на черен дроб при деца.

– Означава ли, че по този нов стандарт няма да се извършват повече детски трансплантации?

– Не, само ще се допълни старият стандарт. Имаме едно основно изискване – в болницата да назначат на трудов договор специалист по детска хирургия. Вече има процедура това да се направи.

– Има ли изискване за минимум чернодробни операции годишно?

– По стандарт, за да правиш трансплантации на черен дроб, са поне 10 годишно. За да присаждаш бъбрек, трябва да имаш 70 операции годишно, а за сърце – 120. Експертите са установили, че ги имат.

– Само 10 операции като условие не е ли твърде малко?

– Такъв е стандартът. Винаги има поле за дискусии. Ние трябва да създадем условия за устойчиво развитие на трансплантациите. Правим програма какво трябва да се случи. Ще помагат и чужди специалисти. Всички деца, които трябва да бъдат трансплантирани, ще бъдат обсъждани на клиничен съвет от експерти, които да отговорят на всички въпроси – например индикации за трансплантация, актуален статус, спешност на операцията.

– Кога ще заработят тези съвети?

– Започнали сме подготовка. За присаждане на черен дроб вече чакат 6 деца.

– Спряхте ли в крайна сметка, макар и временно, присажданията в Правителствена?

– Болницата има издадени 4 удостоверения. Първото е от 2004 г., две са от 2010 г. – юни и декември, и последното е от януари 2011 г. На 2 г. трябва да се правят проверки. Сега сме склонни да искаме проверка всяка година, като гледаме точка по точка дали е спазен стандартът.

– Казахте, че няма стандарт за детска чернодробна трансплантация. По какъв критерий тогава ще решавате за тези 6 деца?

– Няма стандарт за черен дроб, но има стандарт по детска хирургия. Тогава се обръщаме към него. Затова искаме детски хирург в „Лозенец“.

– Достатъчни ли са квалификациите на лекарите, които извършват трансплантациите в Правителствена болница?

– Проф. Спасов има и втора специалност по хирургия. До излизането на закона през 2004 г. в Александровска правехме и присаждане на бъбрек при деца. За мен основното си остава разработването на стандарт за децата. В момента законът не изисква да се съобщава за усложненията при трансплантации. До 28 август трябва да го променим. След тази дата ще обобщаваме информацията и ще я изнасяме на сайта на агенцията. За преживяемостта сме направили статистика по болници и локализации и скоро ще качим данните на сайта си. Не искам да остане нещо недоизказано. Трябва информация и прозрачност, за да тръгнат нещата. Големият проблем на България е донорството.

– Защо у нас хората отказват да даряват органи?

– Младите, високообразованите са готови, но сред възрастните и по-ниско образованите само 24% са склонни. Трябва да си отворим сърцето за нуждаещите се, а те не са никак малко.

Така е. Но не може ли да ползваме чужд опит?

– Намерих статия за болницата в Бирмингам, където са започнали присажданията през 1973 г. За последните 12 г. те имат 200 трансплантации, от които 164 на деца. Имат и от жив, и от трупен донор. Първата година имат 100% смъртност. На 12-тата година достигат 80% успеваемост. Всяка една дейност си има етапи, през които трябва да се мине. Българската медицина разполага с много качествени лекари, които могат да постигнат високи резултати.

– Разбирам, че трябва да развиваме трансплантациите. Но защо да поемаме излишни рискове, ако не сме достатъчно подготвени?

– Навлизаме в много дискусионна територия. Всеки има мнение по въпроса. Много скоро ще има пълна прозрачност – ще се знае къде какво се случва. Чуждият опит е необходим при всички случаи. По всички тези въпроси сме набелязали мерки, споделили сме ги в здравното министерство.

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Шест деца чакат за присаждане на черен дроб беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *