Високо кръвно при бременност – лечението пази от усложнения

PRINT
д-р Ани Карафилоска

Д-р Анна Карафилоска е лекар в отделението по кардиология в болница „Медлайн“ в Пловдив. Завършва „Медицина“ във Варна, след дипломирането си работи като кардиолог в Казанлък, от май 2017 г. практикува в болница „Медлайн“ в Пловдив.

Има сертификати за изкарани курсове по ехография в София, както и участия в редица конгреси, конференции, симпозиуми.

– Д-р Карафилоска, често срещан проблем ли е високото кръвно при бременните жени?

– Едно от най-честите усложнения по време на бременността е артериалната хипертония. Тя засяга 5-10 % от бременните в световен мащаб.  Високото кръвно остава една от главните причини за майчина, фетална и неонатална болестност и смъртност. Възможните усложнения при майката са отлепване на плацентата, мозъчен инсулт, засягане функциите на множество органи, ДИК-синдром. Плодът е застрашен от забавяне на растежа, преждевременно раждане и вътреутробна смърт.

– Как се измерва кръвното налягане при бременни?

– Измерването трябва да е два последователни пъти, през най-малко 15 минути. Жената трябва да е седнала, или в ляво странично положение, ако манипулацията се прави по време на раждането, маншетът  да е с подходящ размер и да се постави на нивото на сърцето. Живачните сфингоманометри са “златен стандарт” за измерване на кръвното налягане по време на бременност. Счита се, че автоматичните устройства измерват по-ниски от реалните стойности на кръвното при бъдещи майки.

За хипертония при бременни се счита, когато в лекарски кабинет са измерени  неколкократно стойности на систолното налягане 140 mmHg и диастолно 90 mmHg. За умерена хипертония се смята повишено артериално налягане до 140-159/90-109 mmHg, а за тежка- стойности 160/110 mmHg.

Промените в начина на живот имат ограничена роля при хипертонията на бременността. Жените трябва да продължат да се движат и да правят редовни упражнения. Бременните със затлъстяване( BMI 30 kg/ при първа консултация) не трябва да наддават на тегло с повече от 6.8 кг до края на бременността.

– Какви скринингови изследвания са необходими по време на бременността?

– При всяка бременна трябва да се изследват пълна кръвна картина /ПКК/, урина, чернодробни ензими, серумен креатинин, урея. При всички жени се търси протеинурия в ранните стадии на бременността за откриване на съществуващо бъбречно заболяване, а в късните – като скрининг за прееклампсия. При наличие на протеинурия 1+ са необходими допълнителни изследвания. Понякога се налага събиране на 24-часова урина и стриктно проследяване на бременната.

Като допълнение към основните лабораторни тестове могат да бъдат извършени ултразвуково изследване на бъбреци, както и други специфични проби за изключване на феохромоцитом при бременни с хипертония.

След 20 гестационна седмица се провежда доплерово изследване на маточните артерии за откриване повишения риск от хипертония на бременността, прееклампсия и забавено вътреутробно развитие на плода.

– Каква е превенцията на артериалната хипертония и прееклампсията?

– Жените с висок и умерен риск от развитие на прееклампсия трябва да се посъветват да приемат 100-150 mg Aspirin дневно от 12-та до 36-37 гестационна седмица.

– Кои жени са с висок риск от прееклампсия?

–  Високо рискови са следните случаи: При жени с високо кръвно, регистрирано при предходни бременности, бременни с хронично бъбречно заболяване, жени с автоимунно заболяване като системен лупус еритематозус, антифосфолипиден синдром, захарен диабет тип I и II, хронична артериална хипертония.

Високо кръвно и белтък в урината сочат прееклампсия – опасно усложнение при бременност

– Кои жени са с умерен риск от прееклампсия?

– Умерен риск от прееклампсия се смята съществуването на повече от един от следните рискови фактора: Първа бременност, възраст на майката над 40 години, интервал между две бременности повече от  10 години, индекс на телесна маса ВMI 35 kg/ или наднормено тегло, фамилна обремененост за прееклампсия, многоплодна бременност.

При жени с нисък прием на калций в диетата се препоръчва получаване на 1,5-2 g/ ден като профилактика на прееклампсията.

Витамин C и E не понижават риска от прееклампсия. Те се свързват с по-ниското тегло на новороденото< 2,5 кг и възникването на неблагоприятни перинатални събития.

– Какво е лечението на артериалната хипертония по време на бременността?

– Лечението на артериалната хипертония зависи от стойностите на кръвното налягане, гестационната възраст на плода и съществуващите майчини и фетални рискови фактори.

Повечето жени с хипертония по време на бременността и нормална бъбречна функция имат стойности на кръвното налягане 140-159/90-109 mmHg. Те са с нисък риск от възникване на сърдечно-съдови усложнения. При тях е възможно спиране на антихипертензивната терапия поради физиологичното спадане на кръвното налягане през първата половина на бременността.

– Какви медикаменти се прилагат за лечение на артериалната хипертония по време на бременността?

– Лечението на хипертонията трябва да редуцира майчиния риск, но и да бъде безопасно за плода.

Кърменето не води до повишаване на кръвното налягане при майката, всички антихипертензивни медикаменти се излъчват в кърмата. Затова решението дали да бъде спряно се взема след консултация със специалист.

– Какво е проследяването на жените след раждането?

– Жените, които развиват артериална хипертония по време на първа бременност, са с висок риск от повишаване на кръвното налягане при следваща бременност.

Бременните с високо кръвно и прееклампсия са с по-висок риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания – артериална хипертония, исхемична болест на сърцето, както и мозъчно-съдова болест в напреднала възраст. Препоръчва се тези жени всяка година да посещават лекар за проследяване на кръвното налягане и метаболитните фактори.

Високо кръвно и белтък в урината опасни за нероденото бебе

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Високо кръвно при бременност – лечението пази от усложнения беше последно модифицирана от: октомври 11th, 2018 Iliana Angelova
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *