четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоИнтервюЛечението на високото кръвно се съобразява и със сезона

Лечението на високото кръвно се съобразява и със сезона

Д-р Веселка Гергова е кардиолог с дългогодишна професионална практика. Завършила е медицина в МУ – София. Има признати специалности по вътрешни болести, кардиология и здравен мениджмънт и специализации в областта на диагностиката и лечението на артериалната хипертония, неинвазивна диагностика на исхемичната болест на сърцето и поведение при високорискови пациенти. Дълги години е посветила на изследвания върху отделните аспекти на превенцията на сърдечно-съдовите заболявания. Д-р Веселка Гергова е университетски преподавател и обучава студенти в Клиниката по пропедевтика на вътрешните болести на УМБАЛ „Александровска“.

Д-р Гергова, топлият сезон наближава,

кои са най-характерните оплаквания, с които хипертониците идват при вас в този период на преход от пролет към лято?

Лечението на артериалната хипертония изисква постоянство, но и съобразяване с променящите се условия в околната следа на пациентите ни, а също така и със сезонните промени, които могат да се отразят на стойностите на артериалното налягане.

Не е рядкост, когато пациенти с добре контролирано артериално налягане със началото на летния сезон започват да идват в кабинета с оплаквания, че налягането им е по-ниско от обичайното и това ги прави сънливи и отпаднали или неработоспособни, особено в следобедните часове.

Този факт не е изненада за нас лекарите, като имаме предвид че немалко хора не се съобразяват с факта, че лятото изисква по-голям прием на течности. Това се налага поради по-голямата им загуба, чрез изпотяване, чрез дихателната система и отделителната система. Успоредно със загубата на течности се губят и повече соли, които са от съществено значение за мускулната работа и работата на сърцето.

Често се случва при такива обстоятелства пациентите да се оплакват от чувство за натиск – опресия в сърдечната област, или пък от появата на сърцебиене и “прескачане”, т.е. от екстрасистоли, какъвто термин употребяваме ние, медиците. В много случаи тези оплаквания, особено при по-млади хора са безопасни. Дали това е така обаче може да определи единствено специалистът.

А какво се крие зад тези често срещани оплаквания –

„прескачане“ „претупване“ – т.е. онова неприятно усещане, че сърцето ни по този начин алармира за някакъв проблем?

При пациентите в зряла възраст и с прогресирала артериална хипертония появата на ритъмните нарушения – екстрасистоли, може да бъде предвестник на по-тежки и сериозни аритмии с животозастрашаващ характер. Диагностицирането на ритъмните и проводни нарушения става с помощта на продължителна електрокардиограма направена за 24 или 48 часа/ 24-часово мониториране на ЕКГ/ Навременното им откриване и адекватно медикаментозно лечение е най-сигурната профилактика на мозъчния инсулт, на внезапната сърдечна смърт.

Какъв съвет бихте дали на тези хора, които независимо от възрастта си са склонни да

отдават това състояние на временна умора, стрес, претоварване, и смело започват самолечение с билкови продукти, хранителни добавки или други алтернативни методи?

Все по-често се налага да отговаряме на въпроса на нашите пациенти има ли начин самите те рано да се ориентират имат ли ритъмни нарушения и навреме да потърсят помощ от лекаря-специалист.

Съветите, който даваме на първо място включват, разбира се да се следва точно лечението препоръчано от лекаря им, да не се провежда самолечение с билки, хранителни добавки или лекарства, препоръчани на техни приятели от други специалисти.

Лечението на сърдечно-съдовите заболявания е строго индивидуално като вид и доза за съответния пациент и конкретното му заболяване и се провежда без прекъсване, а корекции могат се правят само от специалист.

В тази връзка бихте ли препоръчали на хората с повишено кръвно налягане да се възползват от възможностите на

AFIB технологията за едновременно измерване на налягането и детекция на предсърдното мъждене? 

Редовното домашно измерване на артериалното налягане е препоръчително и полезно и за лекаря, когато го информирате за това какви стойности поддържате на фона на предписаната терапия. Съвременните апарати за измерване имат памет, което дава възможност да се проследят значителен брой стойности назад от последното измерване, заедно с пулсовата честота.

Има съвременни апарати, които освен налягането и сърдечната честота регистрират и ритъмни нарушения – пристъпни екстраситоли – единични или на двойки, групирани. Регистрират също и пристъпи от предсърдно мъждене – едно проводно нарушение, което крие рискове за инсулт, белодробна тромбемболия или левокамерна слабост. Информацията от такова домашно проследяване е от особена полза при навременното посещение при лекаря. То съкращава времето за точната диагноза и лечение.

Използването на подобни апарати за амбулаторно проследяване е лесно, пациентите много лесно научават основните правила, които трябва да се спазват при използването им и най-вече реакцията, която трябва да имат при регистриране на някое от споменатите нарушения. Това дава по-висока степен на сигурност за пациента и повече информация за лекуващия лекар.

Нека допълня – най-добре е хората да се доверят на съвременни апарати, преминали през клинични изпитвания, а не на разпространявани в маркетингови акции. Така те като потребители ще имат гаранция, че апаратът им е точен, защото е проверен в клиничната практика. Това означава, че отговаря напълно на принципите и изискванията на медицината на доказателствата, които се прилагат и към добрите методи на диагностика, лечение и проследяване.

Какво могат да направят за себе си хората, които работят нощна смяна?

По отношение режим и начин на прием на медикаментите особено внимание трябва да се обърне на пациенти, които работят на смени или имат „обърнат денонощен ритъм “ на работа и почивка.

Много добре трябва да се информираме на какви интервали от време се променя режима на работа. Тогава лекарската препоръка не звучи по обичайния начин „Вземайте таблетката рано сутрин на гладно“.

Съветът ни към пациента вече е съобразен с неговата активност и ние му казваме точно „Вземете си таблетката 1-2 часа преди да започне периода на Вашата активност“! Разбира се, това е възможно, защото модерното лечение на хипертонията в наши дни се провежда с 1 таблетка. В нея са комбинирани 2-3 медикамента и се приема еднократно дневно.

Автор Невена Попова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -