Реклама
Начало Хранене Яйца с извара – перфектната закуска за диабетици

Яйца с извара – перфектната закуска за диабетици

0
яйца диета
Реклама

Яйца и извара – това е перфектната закуска за хората със захарен диабет (тип 2). Протеините за старт на деня дават енергия, като едновременно с това държат стабилна кръвната захар часове наред. Когато хапнем повече въглехидрати (хляб, мюсли), нивата на кръвната захар се качват и при здравите, и при диабетиците.

При диабетиците обаче стойностите може да достигнат критични нива. Богатата на протеини закуска помага да избегнем това. Тя не позволява рязкото покачване на кръвната захар. Любопитното е, че този ефект продължава и след като обядваме, затова този принцип е важен, когато се говори за хранене при диабет. Независимо какво сме яли на обяд, кръвната захар е по-ниска.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
21 съвета за добър контрол на кръвната захар 
Препоръки за меню при деца с наднормено тегло
Може ли човек да има „малко“ диабет? 
Д-р Минчева: Месо при диабет? Да, но с ограничения
Доказаха връзка между консумацията на червено месо и диабета

Хората смятат, че тялото реагира винаги по един и същ начин на въглехидратите, но това не е така, казва Джил Канали от университета на Мисури-Колумбия. Например учените знаят, че при хора, които пропускат закуската, стойностите на кръвната захар са особено високи след обяда. Ако организмът се настрои сутринта със закуската, след обяда захарта е по-ниска. Канали и екипът й се заели да проучат влиянието на закуската върху тези стойности в рамките на деня. Те сервирали на 12 диабетици богата на протеини закуска (35% протеин, 45% въглехидрати) или пък богата на въглехидрати закуска (15% протеин, 65% въглехидрати). На седмия ден те измерили различните свързани с храненето хормони на доброволците – винаги след закуската и после след обяда.

Реклама

Така се установило, че дори след обяда кръвната захар нараства по-умерено. Организмът успява да я регулира по-добре, обяснява експертът. Първото хранене за деня е решаващо за обмяната на веществата през деня. За да има ефект, не е нужно да се приемат много големи количества протеини. 25-30 г на закуска са достатъчни. Това впрочем е в рамките на обичайните препоръки за закуска на диетолозите, така че бъркани яйца сутрин са добро начало за деня и за недиабетиците.

A High-Protein Breakfast Induces Greater Insulin and Glucose-Dependent Insulinotropic Peptide Responses to a Subsequent Lunch Meal in Individuals with Type 2 Diabetes, J. Nutr. March 1, 2015 vol. 145 no. 3 452-458

Източник: Netdoktor

Реклама

Exit mobile version