Реклама
Начало Заболявания и лечение Кои симптоми сочат риск от инсулт при жените?

Кои симптоми сочат риск от инсулт при жените?

1
главоболие мигрена
Реклама

Наближаващият инсулт може да има съвсем други симптоми от тези при мъжете, например хълцане в комбинация с леки болки в гърдите. Силното главоболие също е по-често срещан предвестник при дамите, отколкото при силния пол.

Това сочат данни на учени от Университета на щата Охайо, които разпитали щателно 1000 жени за инсулта, който са претърпели. Подобни симптоми трябва да се приемат насериозно от дамите, още повече ако спадат към рисковата група – тоест ако имат кръвно над 140/90 mmHg, пушат и не се движат достатъчно. Рисков фактор е също, ако гликираният хемоглобин е по-висок от 5,7 при недиабетици, и по-висок от 7 при диабетиците. Важно е стойностите на холестерола да са в нормата.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Алкохолът е най-честата причина за инсулт на средна възраст 
13 храни за по-нисък холестерол 
Депресията може да е заради микроинсулт 
Бананите пазят от инсулт при менопауза
Бактерии всъщност провокират инфаркти и инсулти 

Според учените малко жени са наясно, че при тях има специфични рискове, които не се отнасят до мъжете. Например хормоналните противозачатъчни благоприятстват възникването на тромби, а оттам и на инсулт. Бременността също повишава риска от мозъчен удар, особено в последните месеци или непосредствено преди раждане, казва д-р Диана Грийн-Чандос. Освен това при жените е по-изразена връзката между мигрената и риска от инсулт, отколкото при мъжете.

Симптоми на инсулт при жените

Реклама

Все пак и дамите трябва да са нащрек за класическите симптоми на инсулта. Това са парализа на ръка, крак или на лицето (особено характерно е увисването на ъгълчетата на устата), смущения в зрението, както и внезапно появили се смущения в говора и изразяването на мисли. Болният започва внезапно да говори неясно, не разбират какво им се казва или не намира правилните думи. Други симптоми са усещане за изтръпване, световъртеж или изпадане в безсъзнание.

Спукването на съд в мозъка е свързано обикновено със силни болки (хеморагичен инсулт, 20% от пациентите). Другите инсулти – исхемичните, които са 80% от случаите, по правило протичат без особени болки. При появата на подобни симптоми първото нещо, което трябва да се направи, е да се повика Спешна помощ. Колкото по-бързо се потърси квалифицирана помощ, толкова по-малък е рискът да останат трайни увреждания или да се стигне до смърт.

Източник: Netdoktor

The Ohio State University Wexner Medical Center

Реклама

1 коментар

  1. Здравейте,казвам се милен и съм на 40 г. Получих силно главоболие и болка в дясното око по късно втрисане изпотяване и гадене. Тези симптоми какво означават.Благодаря ви.

Коментарите са затворени

Exit mobile version