събота, 3 декември, 2022
- Реклама -
НачалоХраненеЦвеклото - полезно при високо кръвно и анемия

Цвеклото – полезно при високо кръвно и анемия

Цвеклото е уникален зеленчук, но не е традиционен за българската кухня. Не съдържа мазнини, има 1,5% белтъчини и 10-12% въглехидрати (глюкоза, захароза, фруктоза), целулоза, пектин и енергийната му стойност е само 40-45 ккал на 100 г. Но това е храна, незаменима по отношение на многообразното си биологично действие.

Благотворното влияние на този зеленчук се определя от неговия химичен състав. Съдържа аминокиселините бетаин и бетанин, влакнини (целулоза, пектин), важни минерали, включително магнезий, силиций, бор, желязо, мед. Силицият подобрява състоянието на съдовата стена, магнезият способства за преодоляване на съдови спазми и с бетаина спомага за регулиране на кръвното налягане.

Съдържа фолиева киселина и много други витамини

Желязото и медта, фолиевата киселина, бетаинът благоприятстват кръвотворенето. Зеленчукът е богат на витамините от група В, в частност фолиева киселина и витамин РР, витамин U, витамин А и др. Той съдържа ценни антиоксиданти биофлаваноиди. Те представляват естествени пигменти, сред които се откроява бетацианинът, който забавя развитието на раковите клетки. Кореноплодът е богат на адаптогени и органични киселини, включително оксалова киселина.

Цвеклото се използва основно в суров вид, варено или като фреш, но за оптимално се смята въздействието на прясно изцедения сок. В суровото и особено вареното цвекло е по-голямо съдържанието на влакнини – целулоза и пектин, което ги прави с по-добър ефект върху липидната обмяна – нивото на холестерола и триглицеридите, както и за елиминирането на тежки метали и радионуклеиди от тялото.

Вареното цвекло може да се консумира самостоятелно и с други зеленчуци по избор. През студените месеци може да се комбинира с ябълка и да се овкуси с 1-2 ч.л. растителна мазнина – салата тип винегрет. Ползва се и за приготвяне на зеленчукови пюрета, супи без застройки тип борш – със или без месо. С телешко се получава ястие, особено полезно при анемичен синдром. При варене цвеклото запазва своите минерали, витамин U, но само ако се вари, без предварително да се бели.

Суровото цвекло се предлага основно на сок и салати. Може да се комбинира със сурови моркови, ряпа, предварително накиснати 8-10 сурови ядки и семена по избор (тиквени или слънчогледови семки, сусам, киноа и др.) и да се овкуси с 1-2 ч.л. расителна мазнина на порция.

Порцията сурово или варено цвекло следва да е около 150-250 г в зависимост от индивидуалните особености и преследваната цел. Може да се консумира 3-4 пъти седмично, ако няма противопоказания и се избегнат възможните нежелателни ефекти.

Фреш от цвекло сваля кръвното

Най-често в ежедневието се използва фрешът от цвекло. Препорпъчва се да е току-що изцеден. Желателно е да се остави в отворен съд за 2-3 часа на прохладно място или в хладилник. Ако се консумира веднага след изцеждане, са възможни гадене, главоболие, разстройство или рязко падане на кръвното при хипотоници. Приема се на глътки в количество от 100-200 мл за деня в зависимост от индивидуалните особености, като винаги се започва с малко количество и постепенно се увеличава, като при показания приетото дневно количество може да достигне до 500 мл.

Ако се консумира в комбинация с други фрешове – морков, ябълка, тиква, магданоз, спанак, череши и др., сокът може да се пие и веднага след приготвянето му. С моркови се приема в съотношение 1 част сок от цвекло към от 1 до 5 части моркови – общо 200-300 мл. Започва се от 3-5 части сок от моркови и постепенно се увеличава сокът от цвекло. Желателно е комбинираният фреш цвекло – моркови – ябълки да е в съотношение 1:1:1 .

За повишаване на работоспособността може да се направи микс от равни части цвекло, моркови, спанак – общо 200- 250 мл, и магданоз. Фреш от по 1 част цвекло и моркови и 2 части портокал е с благоприятен ефект при анемии.

При повишено кръвно налягане може да се приема 1 чаша приготвен преди 2 часа сок с 1-2 ч.л. мед. Тази комбинация + външното използване на настъргано цвекло, смесено с мед, е добра при мастопатия.

Възможни нежелани ефекти на цвеклото

Има много комбинации, но трябва да се имат предвид и възможни нежелателни ефекти при прекомерната употреба и при хора със здравословни проблеми:

– дисфункция на чревния тракт, особено по отношение на сок от цвекло, което има слабително действие,

– при гастродуоденити с хиперацидитет – повишено отделяне на стомашен сок,

– при хипотонии (ниско кръвно налягане)

– при бъбречно-каменна болест и особено склонност към образуване или наличие на оксалатни конкременти,

– внимателна употреба при диабет, особено на вареното цвекло, поради многото въглехидрати.

Д-р Митко Ригов, специалист по хранене и диететика, Александровска болница

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -