четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаДетокс диетата няма да спаси черния дроб след празниците

Детокс диетата няма да спаси черния дроб след празниците

Някои хора вярват, че могат да се справят с последиците от пищните новогодишни трапези с детокс диета, но това е илюзия. За това предупреждават хепатолози – специалисти гастроентеролози, които се грижат за черния дроб, цитирани от News.com.au.

Организацията „Хепатит Австралия“ провела анкета с 600 души. Оказало се, че около 70% са убедени, че могат да прочистят черния си дроб с помощта на диета, включително и чрез използването на продукти за детоксикация или подобряване на здравето. Тези продукти обаче може да не работят или дори да вредят, казва Саймън Щрасер от Дружеството по гастроентерология. Той пояснява, че мазнините се складират в клетките на черния дроб и последващата диета не може да компенсира това. Всъщност в черния дроб не се натрупват токсини. Ако искате да направите нещо за здравето си, следете за начина си на хранене през цялата година, пийте малко и водете умерен и здравословен начин на живот, съветва експертът.

Ако човек вече има заболяване на черния дроб, диетата за детоксикация категорично ще му навреди. Неочакваната и рязка загуба на тегло може да доведе до увеличение на концентрацията на мазнини в черния дроб, което да провокира пристъп на заболяването. Този процес активира възпаление и процес на фиброза (влошаване на еластичността на тъканта на дроба, образуват се белези). Така човек се излага на по-голям риск от цироза и рак на черния дроб. Подобен ефект оказва прекомерната и системна консумация на алкохол.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -