петък, 12 април, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеСиньо сирене и грах срещу рак и алцхаймер

Синьо сирене и грах срещу рак и алцхаймер

Храни, богати на веществото спермидин, като зелен грах, царевица, соя и синьо сирене, могат да помогнат на хората да живеят по-дълго, твърдят експерти от Института Вайцман. Те понижават нивото на полиамини в организма, което пък забавя циркадните ритми.

Така организмът става по-устойчив към възрастови заболявания като алцхаймер, деменция и дори рак. Храните със спермидин действат подмладяващо на организма, пише The Daily Mail. Учените отдавна се опитват да намерят подходящите храни за диета, която действа подмладяващо. Изводите на учените са доказателство за връзката между обмяната на веществата и циркадните ритми.

Полиамините представляват молекула, която организмът получава от храната, произвеждат се и в клетките. Тези молекули регулират редица важни процеси като клетъчния растеж и репродукцията. Редица изследвания показват, че полиамините са свързани с циркадианните ритми.

В проучване с опитни гризачи било доказано, че спермидин потиска синтеза на полиамини. В резултат техните циркадните ритми се забавили с около 11 минути. След това били по-бързи с 8 минути в сравнение с мишките, които не получили добавка. грахПолиамините влияят на циркадните ритми на отделните клетки по-силно, отколкото на биологичния часовник.

Дори малки промени в циркадните ритми могат значително да намалят риска от различни заболявания, включително рак, болест на Паркинсон и деменция, убедени са учените.

В бъдеще те планират да разберете как хранителни добавки със спермидин биха могли да въздействат допълнително върху човешкото тяло.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -