Реклама
Начало Хранене С малки хитрости децата ядат повече зеленчуци

С малки хитрости децата ядат повече зеленчуци

0
деца ученици
Реклама

Много родители не са в състояние да накарат децата си да ядат зеленчуци. Има обаче някои хитрости, с които възрастните могат да си послужат в името на благородната цел, пише CBS News. Ако зеленчуците бъдат замаскирани под сос от сирене или слой масло, има голяма вероятност малките да ги изядат без да го направят на проблем.

Подобен хитър подход може дори да промени въобще отношението на децата към тези храни и така те постепенно ще започнат да ги ядат по-често. Експеримент показал, че когато на учениците сервирали брюкселско зеле заедно с разтопен кашкавал, те харесвали в по-голяма степен ястието, отколкото ако им сервирали само зеленчука. Освен това те изяждали повече от зелето, дори ако им сипвали допълнително само от него, без кашкавал.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Педиатър: Не карайте детето да яде насила
Препоръки за меню при деца с наднормено тегло
Хранителните навици от детството влияят върху холестерола
Как да опазим малчуганите от отровите във всеки дом
Реклама

Комбинацията на „приятни“ и „неприятни“ храни могат да променят отношението към храната, коментира Елизабет Капалди-Филипс от университета в Аризона. Тя провела проучване с 29 деца на възраст от 3 до 5 г. Първо им задали въпрос как приемат 11 вида зеленчук. Трябвало да отговорят с „харесвам“, „не харесвам“ или „не съм опитвал“. Най-често децата не били опитвали брюкселско и цветно зеле. Затова учените избрали точно тези два зеленчука за експеримента си.

Давали на малките или брюкселско, или цветно зеле веднъж дневно в продължение на седмица. Сервирали им ги варени, сервирани съвсем просто с обикновен кашкавал или с кашкавал и масло. След това слагали на масата само от зеленчуците. Оказало се, че децата изяждали повече от зелето, когато то било сервирано с кашкавал. Като цяло повече зеле изяли онези малчугани, които по принцип обичали зеленчуци.

Обикновеното варено зеле се харесвало на по-малко на едно от пет деца, но ако го сервирали с кашкавал, блюдото се приемало добре от 2/3 от децата. Като цяло на малките се харесала повече цветното зеле, отколкото брюкселското. По-рано било установено, че децата трябва да пробват до 10 пъти даден нов продукт, за да привикнат към него. Сега експериментът показал, че е достатъчно да е 7 пъти.

Източник: CBS News

Реклама

Exit mobile version