Реклама
Начало Новини Високи дози витамин С усилват ефекта на химиотерапията

Високи дози витамин С усилват ефекта на химиотерапията

0
рак лекарства
Реклама

Високи дози витамин С усилват противораковия ефект на химиотерапията. Това показаха експерименти с клетъчни култури в лаборатория, с мишки и с 22 пациентки, при които е диагностициран напреднал рак на яйчниците, предаде Би Би Си. Инжекционното приложение на витамина е безопасна, ефективна и евтина методика за лечение на рака на яйчниците и други типове рак, убедени са учените от рак.

Приложението на витамините обаче не може да се патентова, заради това фармацевтичните фирми едва ли ще се заемат с тестване и инвестиране в тях. На практика още през 70-те години на ХХ век било установено, че вътрешното вливане на витамин С се отразява положително на рака. Но когато се стигнало до клинични изпитания, при които обаче витаминът се давал през устата, първите високи резултати не били достигнати и изследванията били изоставени, посочва още Би Би Си.

Знае се, че когато витаминът се приема през устата, той бързо се изхвърля и едва малка част от него се усвоява. Затова експертите от университета в Канзас решили да проверят как е с инжекции. Само така витаминът се задържа по-дълго в организма, без да вреди на здравите клетки. Те доказали, че клетките на рака на яйчниците е чувствителен към витамин С. Когато подлагали мишки на химиотерапия с обичайните препарати плюс витамина, растежът на туморите се блокирал. Страничните ефекти на лекарствата намалявали. Това означава, че благодарение на витамина химиотерапията се понасяла доста по-добре.

Реклама

Exit mobile version