Реклама
Начало Хранене Пуканките са идеалната закуска

Пуканките са идеалната закуска

0
Реклама

Пуканките никога не са минавали за полезна храна, напротив заклетите привърженици на здравословното хранене ги набеждават за джънк фуд. Това не пречи обаче те да са любими на децата. Оказва се, че малчуганите са прави – пуканките са полезни, защото съдържат повече антиоксиданти от плодовете и зеленчуците, пише агенция „Дартснюз“. Заради това експертите ги обявяват за новата суперхрана.

Известно е, че пуканките са богати на фибри и бедни на мазнини. Сега специалисти от университета на Скрантън в Пенсилвания ги възхваляват като новата суперхрана с изобилно съдържание на антиоксиданти, които намаляват риска от сърдечносъдови заболявания, рак и деменция. Пионерът в анализира на храните д-р Джо Винсън обяснява, че полезните полифеноли са силно концентрирани в пуканките, чието средно водно съдържание е едва около четири процента срещу 90-тепроцента вода в повечето плодове и зеленчуци. Друго изненадващо откритие е, че люспите, които често засядат между зъбите, имат най-висока концентрация на полифеноли и фибри. „Тези люспици заслужават повече уважение – те са хранителните златни кюлчета“, казва д-р Винсън.

Реклама

Пуканките са идеалната закуска, тъй като са единственият 100-процентов непреработен пълнозърнест продукт, допълва експертът. Една порция пуканки е достатъчна, за да осигури на човека над 70% от дневната доза пълнозърнести храни. Хората обикновено си набавят само половината от нея и пуканките могат да задоволят тази необходимост по забавен начин. Д-р Винсън обаче предупреждава, че добавянето на масло, сол или захар, както и приготвянето им на микровълнова фурна намаляват ползите за здравето от пуканките.Експертът по храните допълва, че пуканките не могат да заменят пресните плодове и зеленчуци в пълноценното и балансирано хранене, тъй като им отстъпват по съдържание на витамини и хранителни вещества.

Свързани теми: Зеленият чай пази от радиацията в офиса

Чаша вино на ден действа срещу възпаления

Витамин В1 в бирата е повече отколкото в някои плодове и зеленчуци

СНИМКА: SXC

Реклама

Exit mobile version