Реклама
Начало Хранене Учени препоръчват при диабет диета, богата на антиоксиданти

Учени препоръчват при диабет диета, богата на антиоксиданти

0
риба диабет диета
Реклама

Храната на диабетиците трябва да съдържа повече антиоксиданти. Това са естествени съединения, които помагат да се справят с оксидативния стрес, причинен от свободните радикали (страничен продукт на метаболизма). Свободните радикали могат да увредят здравите клетки, пише онлайн изданието Foods News, като цитира експерти от престижната американска клиника Майо. Антиоксидантите се приемат с храната или се образуват в самия организъм, но  понякога нивото им не е достатъчно. Синтезирането им обаче намалява с възрастта, затова е много важно да се обърне внимание на правилната диета.

Диетата при диабет е с много фибри

В кои храни има важни антиоксиданти

Реклама

Някои от известните антиоксиданти са: витамините С и Е, цинк, селен, растителни пигменти (флавоноиди, каротеноиди). Учените обръщат особено внимание на един от каротеноидите – астаксантин. Той може да се намери в рибата и морските дарове (дива сьомга, пъстърва, крил, скариди, раци, раци, омари), в някои гъби (Phaffia) и водораслите Haematococcus pluvialis. Съединението показало, че може да понижава кръвното налягане при хора с диабет тип 2, като същевременно подобрява глюкозния метаболизъм.

Кои витамини и микроелементи свалят кръвното като лекарства

Това свойство на астаксантин било проверено в експеримент с 44 диабетици. Те били разделени на две групи. Първата приемала плацебо, а втората – астаксантин (8 милиграма на ден). След 8 седмици станало ясно, че диабетиците, лекувани с астаксантин, имат намаление на мастната маса, серумните триглицериди, липопротеините с ниска плътност (лош холестерол) и систолното налягане (горна граница на кръвното). 

Освен това астаксантинът понижил нивото на гликираните протеини и концентрацията на глюкоза в кръвта. И двата показателя са свързани с развитието на диабет.

Източник: www.food.news

Реклама

Exit mobile version