сряда, 17 юли, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеНе яжте хляб вечер, ако сте имали проблеми с кръвната захар

Не яжте хляб вечер, ако сте имали проблеми с кръвната захар

Ако вече сте имали случаи, когато при изследвания се установяват повишена кръвна захар и триглицериди, тогава трябва да вземете някои профилактични мерки. Много е вероятно да се намирате в състояние на предиабет, което лесно може да стане на истински диабет тип 2 (захарна болест). Добрата новина е, че сами можете да си помогнете доста.

Експертите съветват хората със склонност към висока кръвна захар да се отказват от въглехидратите на вечеря. Това означава да не слагате на масата храни като пица, макарони, хляб. Избягвайте и продукти със захар, включително газирани напитки. При хората, които имат проблем с обмяната на захарите в организма (въглехидратите се усвояват всъщност като захари), вечерният прием на въглехидрати се отразява негативно върху нивата на кръвната захар. За здравите хора няма значение по кое време на деня ще ядат хляб или други тестени изделия. Часът на консумацията не оказва влияние върху регулацията на кръвната захар. Диетолозите смятат, че също и т.нар. „вътрешен часовник“ оказва влияние върху начина, по който хората със смущения в обмяната на захарите реагират на въглехидратите от храната.

Вижте още: Как да се справим с високата кръвна захар, за да не стане диабет

Предиабетът е – както името подсказва – състояние, което предхожда диабета. Отличава се със смущения в обмяната на захарите (глюкоза) в организма. Нормално приетата с храната и напитките захар се разгражда напълно в тънките черва. В този процес кръвната захар при здравите хора не се повишава осезаемо над нормата.

При хора със смущения в обмяната на въглехидратите/захарите или с глюкозна нетолерантност, инсулинът не може да върши ефективно работата си и да вкарва захарта от кръвта в клетките, където те я изгарят. Това означава, че дори при незначителна консумация на храни с прости захари (такива, които бързо се освобождават в кръвта – бял хляб, захар, сладкиши), регулацията на кръвната захар не може да сработи както трябва. Клетките губят все повече способността си да реагират на инсулина.

Нови проучвания разкриват, че вътрешният биологичен часовник влияе на обмяната на веществата и регулацията, свързана с нея. Така може да се назоват определени часове, в които организмът усвоява по-добре въглехидратите и мазнините.

За да намалим риска от диабет тип 2 и метаболитен синдром (комбинация от коремно затлъстяване, високо кръвно и нарушена обмяна на захари и мазнини), трябва сутринт да ядем повече въглехидрати и по-малко мазнини.

Немският институт за изследване на храненето провел наблюдение на 29 мъже на средна възраст 46 г. Те имали среден индекс на телесната маса 27, тоест теглото им било от нормално до силно наднормено. При 11 от мъжете имало смущения в обмяната на захарите (предиабет) още в началото. Тоест кръвната им захар на гладно е по-висока от нормалното или пък след след тест с натоварване с глюкоза нивата на кръвната захар падали по-бавно от нормалното. При останалите 18 участници в проучването регулацията на кръвната захар била нормална.

Участниците били подложени на два вида диети. Те съдържали същия брой калории, въглехидрати, мазнини и белтъчини. Разликата била в това, по кое време на денонощието се приемат въглехидрати и мазнини. В група А хората хапвали предимно въглехидрати от сутринта до 13,30 часа, а от 16,30 ч до 22 часа – главно мазнини. Група В се хранела на обратния принцип – сутрин с повече мазнини, а вечер – ястия с въглехидрати.
Изводите били категорични. За хората, които вече са вдигали кръвната захар, има голямо значение, кога приемат въглехидратите. Ако наблягали на тях вечер, кръвната им захар била средно с 7,9% по-висока, отколкото на мъжете, които се хранели с въглехидрати само до ранния следобед.

Любопитното е, че при здравите мъже подобна зависимост не е наблюдавана. Още нещо интересно: и при двете групи – мъже с или без проблеми с кръвната захар се установило, че към вечерта глюкозната толерантност (способността на захарите да се усвояват от клетките) намалява. Този процес бил по-изразен при хората с проблемна кръвна захар.

Източник: Medizinauskunft.de

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -