Реклама
Начало Хранене Морковът – полезен за очите и сърцето

Морковът – полезен за очите и сърцето

0
моркови полезни
Реклама

Морковите са зеленчук, който често е подценяван като прекалено обикновен. Той обаче е с много ползи за здравето. Типичният му оранжев цвят се дължи на каротеноидите, които той съдържа в изобилия.

Към тях спада бета-каротинът, който в организма се превръща във витамин А, необходим за адаптиране на зрението от светло към тъмно. Оттам е и славата на морковите, че са полезни за очите. Пектинът в тях пък набъбва в стомашно-чревния тракт и дава усещане за ситост. Консумирани сурови, те имат леко диуретичен ефект. Имат и доста калий – 330 мг на 100 г, който е много полезен за сърцето. В същото време са идеални за диета – в 100 г има само 25 калории.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Уханието на плодове потиска апетита за сладко
Храни, които ускоряват метаболизма
Не дръжте на тъмно плодове и зеленчуци, губят свойства

Морковите са древен зеленчук. Произхожда от Южна Европа и Азия, споменават го още 60 г. след Христа като лечебно растение. През днешен Иран той е внесен в Испания и Италия през 12 век, откъдето тръгва в останалите части на Европа. Морковите трябва да се съхраняват без листата и неизмити, иначе започват да пускат коренчета. В хладилника запазват своята годност около 4 седмици. Може и да се замразяват, но тогава трябва да се почистят и нарежат или настържат.

Реклама

Колкото по-интензивно зелени са перата на морковите, толкова по-свежи са те. Ако вече са опаковани и има зеленикав цвят около върха, значи вече са съхранявани от доста време. Повечето полезни вещества на морковите са непосредствено под кората им, затова по-младите е най-добре да се консумират необелени, само добре измити с вода и четка.

За да се усвои по-добре мастно разтворимия бета-каротин, когато консумирате този зеленчук суров, добавяйте към него няколко капки олио.

Морковите са наистина универсален продукт – стават за ядене сурови като салата в комбинация с ядки, зеле или ябълки. Задушени или варени с прекрасна гарнитура, незаменими са в редица ястия и супи. Слагат ги в сладкиши и хлябове.

Реклама

Exit mobile version