Реклама
Начало Профилактика Шест признака на алкохолизма

Шест признака на алкохолизма

0
Реклама

Много хора знаят, че пият повече от нормалното, смятат обаче, че алкохолик се става, само ако се напиваш редовно. Алкохолизмът се подценява като опасност, сочи проучване в Германия. В България, където толерантността спрямо редовната употреба на концентрати е доста по-голяма, проблемът вероятно е доста по-сериозен.

алкохолик алкохолизъмРедовното напиване повишава риска от пристрастяване към алкохола, в повечето случаи обаче алкохолизмът се развива с бавно и постепенно повишаване на дневната доза, казва Михаела Гьоке от Федералната централа за здравно образование в Германия.

Няма безрискова употреба на алкохол, подчертава тя. На всеки 7 минути в Германия умира по един човек заради алкохола или заради комбинацията алкохол плюс цигари. Пристрастяването към чашката води до многобройни акутни и хронични здравословни проблеми, психосоциални смущения.

Къде е границата на безопасната консумация на алкохол?

Реклама

По данни на Световната здравна организация (СЗО) тя е 12 г чист алкохол дневно при жените и 24 г при мъжете. В 300 мл бира например се съдържат 13 г чист алкохол, а в 200 мл чаша вино – 16 г. СЗО дефинира шест признака, които издават алкохолната зависимост. Ако три от тях се наблюдават в продължение на поне един месец, може да се говори за опасно пристрастяване.

Към признаците спадат:

  • принудителното желание да се консумира алкохол;
  • недостатъчен контрол върху количествата;
  • началото и края на пиенето;
  • физически симптоми, ако човекът бъде лишен от дозата му;
  • трябва да се пият все по-големи дози;
  • пренебрегват се задълженията към семейство, приятели и дори работата.

Развива се толерантност към алкохола – трябва да се пие все повече, за да се запази същия ефект. Типично за една зависимост е също така пренебрегването на другите интереси в полза на алкохола и продължаващо пиене въпреки здравословните и социални последици.

Източник: Die Welt

Реклама

Exit mobile version