Реклама
Начало Хранене Много храни могат да се ядат и след срока на годност

Много храни могат да се ядат и след срока на годност

0
Реклама

Свикнали сме да виждаме дата на годност върху хранителните продукти. Само че истинската им трайност в много случаи надвишава тази, указана на опаковката. Печатът с датата се слага от самите производители, а не от някой контролен орган. Истината е, че индустрията има интерес от разхищаване на храната. Като изхвърлите бисквитите или макароните с изтекъл срок, ще си купите нови. Все повече страни в ЕС обаче се обявяват срещу ненужното бракуване на храна, пише немското списание „Бригите“. Службите там искат да разширят списъка с храни, за които не е нужно да се дава срок на годност – например макарони, ориз, чай, кафе или твърд кашкавал. В момента има продукти като плодове и зеленчуци, вино, безалкохолни освежаващи напитки, оцет, сол и захар, които може да се продават без такава дата. Годността им зависи до голяма степен от това, как ще се съхраняват тези стоки.

При кои „дефекти“ можете без притеснение да изядете храната?

Например при нетипичен мухъл по сиренето камамбер, няма нужда да се притеснявате. При продължително съхранение гъбичката, която създава специфичния му вкус, мигрира от меката част към кората. Въпреки това сиренето е още добро за консумация. Ако ястията с гъби и спанак се охладят бързо, след като сме ги сготвили, може да издържат известно време и да понесат едно бързо загряване. Бактериите се образуват, когато гъбите и спанака се държат по-дълго време на тъмно или бъдат оставени продължително на стайна температура. Остатъците от храна се съхраняват  най-много един ден.

Кисели мляко или айрян, при които капачката се издува, изглеждат подозрително. Това обаче е признак, че млечнокиселите бактерии вършат работата си. Продуктите са годни за консумация, може само вкусът да е малко по-кисел.

Реклама

Бирата може да се пие месеци наред след като изтече датата на годност. Сокът в бутилка трае до 1 г. В пластмасова бутилка може да се пие само до три месеца. Ето генерално правило: Ако датата на годност е изтекла, отворете и проверете дали продуктът е добър на вкус или вид.

Понякога капаците на кутии с готови салати се издуват. Често това е признак за ферментация на някои от съставките като лук или боб. Това се усеща като леко щипещ вкус на езика. Въпреки това тези храни са напълно безопасни, макар че вкусовите им качества са се влошили. Не затваряйте плътно капачката на пластмасовите кутии със салата и я изяжте възможно най-бързо.

Пастьоризираното мляко може без притеснение да се отваря и консумира няколко седмици след изтичане на срока на годност. Несвареното мляко се съхранява максимално три дни.

Мухълът понякога може да се отстрани без проблеми. Такъв е случаят при сушени салами, луканки и шунка. Просто изрежете външния засегнат слой. Ако мухълът е по твърдо сирене или кашкавал, също изрежете външната страна и част под нея.

Ето кои храни трябва да изхвърлите, ако видите мухъл или плесен

Изхвърлете храната, ако мухълът е по хляба. Плесенната гъбичка образува фини нишки, които не се виждат с просто око, но обхващат целия продукт. Тези нишки може да отделят отрови. Ако ядем такъв хляб, може да увредим черния си дроб, освен това тези токсини с времето може да се окажат сериозен рисков фактор за рак.

Плесенясали храни с високо съдържание на вода като плодове, зеленчуци, компот, сокове, супи, сосове, конфитюри и мармалади, прясно сирене, кашкавал на слайсове (например гауда) и малотрайни колбаси трябва незабавно да се изхвърлят. Чрез течността плесените се разпространяват в целия продукт и загряването няма да помогне.

Житни култури, ядки, семена се изхвърлят дори да е засегната само „обвивката“. Тук има голяма опасност от образуване на плесенни токсини.

Пакетираната кайма и свежото пилешко се изхвърля, когато датата на годност върху опаковката е изтекла. Има опасност от салмонела или бактерии ешерихия коли. Гледайте датата още при купуване, така ще прецените дали ще успеете да ги изядете навреме.

Консерви с издути капачки също отиват на боклука. Твърде възможно е в тях да има бактерията Clostridium botulinum, която отделя опасните ботулинови токсини. Бактерията живее в почвата и ако зеленчуците и плодовете не са измити старателно преди консервирането, тя може да продължи да се размножава вътре. Става дума както за купените, така и за домашните консерви. Внимавайте: ботулиновият токсин може да е опасен за живота!

Редактор Ина Димитрова

Реклама

Exit mobile version