Реклама
Начало Хранене Фъстъците удължават живота

Фъстъците удължават живота

0
Реклама

Фъстъците удължават живота! До това изненадващо заключение достигнаха изследователи от САЩ и Китай след 12-годишно съвместно проучване. Лекарите са убедени, че редовната консумация на фъстъци оказва влияние върху намаляване на смъртността при хората от различни патологии.

С фъстъци пада рискът от сърдечносъдови заболявания

Авторите на изследването са служители в университетите Вандербилт и Шанхайския институт по онкология. Те правят заключението, че феновете на фъстъци са по-малко податливи към заболявания на сърдечно-съдовата система. Оттам пада и рискът от смърт поради такива увреждания. Хубавото е, че тази закономерност важи за хората от всички раси.

Учените анализирали данните на 70 000 американци, както светлокожи, така и тъмнокожи, а също и на повече от 130 000 жители на Шанхай. Така се изяснило, че тези, които редовно ядат фъстъци, доста по-рядко попадат в статистиката на смъртните случаи от съдови аномалии и болести на сърцето. Според учените фъстъците свалят риска от смърт при сърдечно-съдови заболявания с 23-28 процента.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Шепа ядки всеки ден сваля с 1/3 риска за сърцето
Новата мода в диетите: протеини, но вегетариански
Кои са храните, които ни запазват млади 
Реклама

Любопитно е също, че любителите на фъстъците умират по-рядко и от други заболявания – при тях болестите и смъртността, извън сърдечносъдовата система, е по-ниска в сравнение с останалите с 17-21%. Учените не са изненадани, че фъстъците оказват благоприятен ефект върху функцията на сърдечносъдовата система. Те отбелязват, че ядките са богати на ненаситени мастни киселини, фибри, витамини и антиоксиданти, така че консумацията им може да бъде един много добър начин да се предотвратят сърдечно-съдовите заболявания. Освен това фъстъците са сравнително евтини и поради това са достъпни за повечето хора. Тези ядки са един лесен начин за поддържане на здравето.

Източник: Medikforum

 

Реклама

Exit mobile version