Реклама
Начало Заболявания и лечение Кои са най-лековитите български билки

Кои са най-лековитите български билки

0
Реклама

Има растения, които наистина подпомагат имунитета, но е трудно да се обясни механизмът, по който това се случва, каза проф. Стефан Николов, един от водещите специалисти по фармакогнозия в България. Липсват достатъчно проучвания, затова в катедрите по фармакогнозия (науката за билките) и фармакология и токсикология от дълги години се изследват български растения за имуностимулиращо и имуномодулиращо действие.

Билки в подкрепа на имунитета

Научно доказано е, че такива действия притежават тритерпеновите сапонини от растителните родове Astragalus – на български клин (клинавче или орлови нокти – на снимката), Gypsophila – мишорка, Chenopodium – чувен и др. Резултатите от тези изследвания са публикувани в реномирани чуждестранни научни списания. Проф. Николов е разработил и предлага билков чай, който подкрепя имунитета. Той съдържа коприва, лайка, сарсапарила. Корени от сарсапарила са били единственото средство, с което са лекували сифилиса в средните векове. Била е най-скъпата билка.

Когато избираме да се лекуваме с билки, трябва да се има предвид и това, че всеки човек реагира различно на тях, предупреждава проф. Николов. Той съветва в никакъв случай да не прибягваме до самолечение. Първо да посетим лекаря, за да уточним диагнозата, а след това да преценим, можем ли да включим и лечебни растения в терапията. Билките са прекрасно средство при по-леки оплаквания като простуда, кашлица. Могат да подпомогнат традиционното лечение при хронични страдания като диабет, слабо сърце и много други, обяснява проф. Николов. При сериозни заболявания като пневмония, диабет, тумори или неврологични заболявания, използването им не замества ходенето при лекар специалист, предупреждава той.

Салвията – полезна, но и токсична

Реклама

Доброто познаване на билките е много важно, за да има лечението ефект, казва проф. Николов. Въпреки че са добре известни и използвани от векове, науката не спира да ги изследва и понякога открива неизвестни досега неща. Например в етеричното масло на салвията – градински чай, учените открили наскоро силно токсичните вещества тоуйони. Билката е полезна, но с количествата при нея трябва много да се внимава. Преди години давах консултация в „Пирогов“ за отравяне на малко дете, чиято майка му беше дала чай от салвия, спомня си професорът.

Пелинът пък  вече е забранен да се влага в храни и напитки в Западна Европа, като причината е същата като при салвията токсична съставка. Навремето го слагали във вермут, но вече не. У нас пелинът все още е разпространен като билка за апетит, слагат го във виното. Подбелът действа омекотяващо на дихателните пътища. В тази билка обаче учените открили алкалоиди, които са канцерогенни. Разбира се, опасни са големи количества, но е добре да се знае, че има такъв риск. Жълтият кантарион повишава чувствителността на кожата към слънцето, по-лесно се изгаря. Може да получат кожни обриви или алергия. Други растителни препарати пък влизат във взаимодействие с лекарства – грейпфрутът съдържа ензими, които намаляват действието на статините.

Растения, които действат противовъзпалително

Лайката е известна с противовъзпалителното си действие – помага при настинка, стомашни неразположения, действа успокоително, също и външно – като промивки при конюнктивит например. Белият равнец също помага при болки в стомаха. Има близки свойства до лайката, действа противовъзпалително. Съдържа витамин К, който действа кръвоспиращо. Жълтият кантарион (звъника) има богат набор от биологично активни вещества и също намира широко приложение в домашната аптека. Има противоязвено действие, антидепресантно и противомикробно действие. Ментата също помага при стомашно-чревни заболявания. Действа много добре върху всички функции на жлъчката и прочистващо на жлъчните пътища. Силно антисептично действие притежават мащерката, ригана, липовия цвят и затова те са предпочитани за приготвяне на домашни билкови чаеве.

Билки при диабет, кръвно и нерви

Приемането на билки, препоръчани за диабет, не означава, че трябва да се спре инсулина или лекарството, но евентуално може да се намали дозата им при строг лекарски контрол, обяснява проф. Николов. Най-често срещу захарна болест се използва чай от бобови шушулки, листа от черна боровинка, канелата, сминдух също действа добре и се прилага и като подправка. Чай от жаблек също сваля кръвната захар.

За кръвното налягане се прави чай от цвят или листа от глог, той действа и като кардиотоник. Хипотензивно действие имат още чубрицата, валерианата и др. Народът ни от край време обича напролет „да се хване за зелено“. Копривата съдържа много витамини и затова е популярна и като съставка за супи и гозби, и като билка за чай. Наскоро откриха фитостероли в корените на копривата, които действат много добре при възпаление на простатата. При това заболяване може да се използват още кори и листа от леска, ветрогон, дребноцветната върбовка и др. Шипката също е богата на витамини и минерали.

Стресът мъчи много хора в забързаното им всекидневие. Затова е добре във всеки дом да има билки, които са като балсам за нервната система – валериана, маточина, глог. Комбинация от 4-5 такива билки помагат при по-леки случаи на безсъние. Не бива нито да отричаме билките в незнанието си, нито да ги надценяваме като възможности.

В България има добри климатични условия за отглеждане на билки. В българската флора са описани като висши растения около 3600 вида. В изданието „Специализирана енциклопедия на лечебните растения в България“, което е под редакцията на проф. Николов, са описани около 700 билки, но от едно растение се получават няколко билки – корени, цвят, листа или плод.

Благодарение на добрите климатични условия у нас качеството на етерични масла е много добро, имат висок процент на биологично активни вещества. Но някои билки през последните години са масово унищожавани. Преди 10 г. жълтият кантарион изчезнал, защото на запад го изкупуваха да правят антидепресанти. Жълтата и петнистата тинтява също вече се превръщат в рядкост, мечото грозде също. У нас се берат диворастящи билки. В цивилизованите страни никой не ощетява природата, билките се култивират.

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

Реклама

Exit mobile version