неделя, 14 април, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеЕС забрани рекламните лъжи за хранителни стоки

ЕС забрани рекламните лъжи за хранителни стоки

EС забрани рекламните лъжи върху опаковките на хранителните стоки. Само преди дни влезе в сила нова разпоредба с конкретни предписания кои твърдения са допустими. Те са 222 и са точно формулирани в списък. Отнасят се до съдържанието на минерални вещества като калций, магнезий или желязо, но също и за водата, месото и рибата, както и за дъвките без захар или подслаждащи добавки.

Списъкът на т. Нар. „Health Claims“ (твърдения за здравето) е приет през месец май, а миналата седмица изтече срока за производителите, в който те трябва да приведат опаковките и рекламите си в съответствие с новите изисквания. Разрешени остават твърдения и описания от рода на „Калцият е необходим за костната система“ или „Витамин С участва в работата на имунната система“.

Едновременно с това трябва да се спазват определени условия или ограничения. Ако дъвката е без захар, то в рекламата за нея може да се твърди, че „дъвките без захар спомага за минерализирането на зъбите“, но само ако на потребителя се дава и друга информация – че положителният ефект от такава дъвка настъпва едва ако тя се дъвчи поне 20 минути след приема на храна или напитки. Ако хранителните стоки съдържат пектин, а върху опаковката има информация, че пектинът е важен за нормалното ниво на холестерола в кръвта, трябва още да се поясни, че за да има ефект, необходимата дневна доза е поне 6 грама.

Списъкът с възможните рекламни твърдения за храните не е окончателен и може да се актуализира постоянно. Ако дадена фирма обаче иска да включи ново твърдение, трябва да предостави и доказателства за това пред Европейската служба за сигурност на храните (EFSA).

В момента тече процедура за проверка на около 2000 твърдения за растителни препарати като гинко билоба например, както и още 200 рекламни фрази за различни микроорганизми. След като приключи този рунд, службата ще разглежда само новопостъпили заявления.

Подробности можете да откриете на сайта на EFSA

Свързани теми: Проф. Петрова: Вредните трансмазнини у нас масово се влагат в храните

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -