четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеБроколи е супер зеленчук, пази сърцето и костите

Броколи е супер зеленчук, пази сърцето и костите

Броколи е култивирано за първи път в Италия още от времето на Римската империя. Смята се, че е селекция на дивото зеле, внесенo в империята от пътешестващи търговци от Мала Азия. Във Франция те били наложени от Катерина Медичи. Думата „броколи“ (broccoli), произлиза от латинската дума „bracchium“, която днес се превежда като „разклонение“ или „ръка“.

Обикновено зелени, броколите могат да бъдат също бели или лилави. Сред разновидностите им е и карфиолното броколи, което силно напомня за карфиола и брокоцветното броколи, което е кръстоска между броколи и карфиол.

Този зеленчук е богат на витамините С, В5, В9 и провитамин А, на минералите желязо, фосфор, магнезий и калий. Броколито е богато на сулфорафан, който подпомага лечението и профилактиката на инфекцията, причиняваща язви. Това вещество съдейства и за възстановяване на повредена от слънцето кожа.

Броколито също допринася за намаляване на риска от сърдечни заболявания. Съдържащите се в тях мощни антиоксиданти от семейството на каротеноидите, наречени лутеин и зеаксантин, са полезни за зрението и очните лещи. Те помагат и за изграждане на силни кости. Една чаша сварени броколи съдържа 74 мг калций плюс 123 мг витамин С, който значително подобрява усвояването на калция. Тези зеленчуци са полезни и за изграждане на силна имунна система. Те намаляват и риска от вродени дефекти, тъй като една чаша от тях доставя 94 mg фолиева киселина и витамин В, които са от съществено значение за правилното клетъчно делене при ДНК синтеза.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -