събота, 24 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеБиопродуктите все по-търсени и у нас

Биопродуктите все по-търсени и у нас

Биопродуктите имат своите почитатели и у нас, въпреки че истерията с мутиралата бактерия ешерихия коли в Германия мина през цяла Европа. Който веднъж е опитвал плодове и зеленчуци, произведени по естествен начин, не може да забрави техния вкус. Биопроизводството печели все повече клиенти и производители, цените на продуктите им стават все по-конкурентни, коментира Татяна Благоева, един от пионерите на идеята за развитие на биодинамичните стопанства у нас. Хипотезите за удар върху биопроизводството в случая със заразените испански краставици не се потвърдиха докрай. Опит за такъв удар действително имаше, но не е пръв , нито ще е последен, смята Благоева.

Биодинамичното земеделие трудно си пробива път у нас и минава за нещо екзотично в земеделска страна като България. Това е така, защото трябва време за промяна в съзнанието, заедно с информационно доверие и съвсем друг тип земеделски труд. У нас е по-трудно, защото за разлика от Западна Европа, в непосредствена близост няма работещ модел на ферма и местни продукти за сравняване на качеството. Хората у нас се сбират трудно, за да работят заедно.

Възможно е един земеделски производител да бъде проспериращ, без да се ръководи от Лунния календар на Мария Тун, който ние издаваме вече за 8 –ма поред година. Но едно стопанство, което се ползва с това познание, става в пъти по-ефективно, категорична е Татяна Благоева.

Биодинамичните препарати са естествените регулатори на плодородието на почвата, здравето и плододаването на растенията и са много важен фактор за качеството на биодинамично произведената храна.

От десетилетия съществува „Деметер“ – световна организация, която отговаря за качеството на храните, която създава съвместно със световната биодинамична общност насоките за качество и контрол. Тези институти са няколко в света, както и опитните станции към отделни ферми.

Биодинамичното стопанство не е лукс. То е и мисия, защото създавайки го , ставаме част от една земеделска индивидуалност – почва, околна среда, растения, животни – и в центъра стои човекът. Инвестициите и обемът на продукцията зависят от региона, от количеството обработваема площ, качеството на почвите и визията на общността, която ще я създаде и стопанисва.

Домашното биодинамично стопанство, или градина, са чудесен начин да правим стъпки в правилната посока и да се чувстваме полезни, и в хармония с Вселената, обобщава Татяна Благоева.

Ако сме наблюдателни, , със сигурност ще забележим болестни признаци в дърветата, в растения, във водата, в животните и в хората, естествено. Биологичното земеделие, създадено през 1924 г. с право се стреми да спре разрушението, причинено от човека. Биодинамиката зачита факта, че и почвата сама по себе си може да бъде жива и тя влияе на качеството и здравето на растенията, които растат върху нея и от които тръгва целият кръговрат.. Създателят на биодинамичното земеделие д-р Рудолф Щайнер предлага идеала за самостоятелното стопанство – в което трябва да има само толкова на брой животни от които да се набавя тор за плодородието и те трябва реципрочно да бъдат изхранвани от стопанството. Отглеждането на растения пък се подчинява на Лунните ритми. Само така храните стават вкусни, здравословни и екологични.

Три причини да купуваме продукция от биодинамично стопанство :

1. Истинският биодинамичен продукт носи в себе си жизнени сили, той храни нашия мозък и обмяна по възможно най-качествения в днешно време начин.

2. Купувайки го подкрепяме работата на тези, които са се посветили да работят затова планетата Земя да остане жива и да ни изхранва възможно най-дълго.

3. „Вала“ и „Веледа“ произвеждат козметични и лекарствени средства с цел да използват възможно най-голямо количество биодинамични суровини и да произвеждат в духа на най- дълбоките и ефективни познания за субстанциите и взаимовръзките в природата и Космоса.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -