четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноЩе ни присаждат органи от свине

Ще ни присаждат органи от свине

Скоро за присаждане при хората може да се използват органи от свине, подобрени с помощта на човешки стволови клетки, пише в. „Билд“. Това можело да реши проблема с острия недостиг на бъбреци, черен дроб и сърца за трансплантация. Учени от университета в Токио за първи път успяха да отгледат в тялото на едно животно органи на друго. За целта те инжектирали стволови клетки от плъхове в миши ембриони, които пък били така променени генетично, че да не развиват собствени органи. Резултатът бил мишка с органи на плъх. Учените са убедени, че тази техника може да се приложи и при свине, в чието тяло могат да пораснат човешки органи от стволови клетки.

Тези животни вече се използват като донори за хора на сърдечни клапи например. Сега обаче няма да се използват техни собствени, а отгледани в техния организъм човешки органи. Голямото предимство е, че опасността от отхвърляне на органа ще се сведе до минимум, защото ще се използват стволови клетки от пациента.

За опитите са използвани особен вид препрограмирани по изкуствен начин стволови клетки. Те били взети от кожата и могат да се превърнат във всеки тип клетка от човешкото тяло. Първият отгледан с помощта на тази техника орган бил панкреас. Екипът на проф. Накауши от Токио инжектирали стволови клетки от плъх в миши ембрион. Новородените мишлета били генно програмирани да нямат панкреас. Въпреки липсата на собствен орган те не развили диабет. Развили панкреас почти изцяло с помощта на стволовите клетки от плъх. Учените приемат, че тези клетки са се развили на мястото на липсващия собствен орган. Убедени са, че по този начин би могъл да порасне всеки орган.

От етични съображения обаче не е позволено да се използват за опити човешки ембриони, затова учените планират да доразвият метода със свине. Резултатите от японската разработка били представени на годишната конференция на Европейското дружество по човешка генетика.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -