понеделник, 27 март, 2023
- Реклама -
НачалоХранене9 зърнени храни, полезни при диабет

9 зърнени храни, полезни при диабет

Зърнените храни са много полезни по принцип. Същото важи и за диабетиците, макар че тези храни съдържат много въглехидрати. Хората със захарна болест трябва да ги познават добре, тъй като не всяка зърнена храна е еднакво добра за тях.  Общият принцип е, че рафинираните продукти трябва да бъдат заменени с нерафинирани. Иначе нивото на глюкоза в кръвта може да се покачи осезаемо, а това не е желателно. В пълнозърнестите варианти обаче се съдържат зародиши и трици. Тези компоненти дори намаляват риска от развитие на диабет тип 2, предотвратяват затлъстяването, подобряват храносмилането и метаболизма като цяло.

Ето повече за зърнените храни, които са изключително полезни при диабет.

Царевица

Царевицата съдържа полифеноли, които са не само антиоксиданти, но и отлична защита срещу диабет тип 2. Заради това, че тя съдържа и скорбяла (нишесте), препоръчва се да я ядете на малки порции.

Особености на храненето при диабет – малки порции, повече фибри

Пшеница на цели зърна

В необработените зърна на пшеницата има неразтворими фибри, които могат да подобрят инсулиновата чувствителност, както и да намалят нивото на глюкозата в кръвта. Все пак внимавайте, когато купувате готови продукти от супермаркета. Четете внимателно етикетите и се уверете, че в опаковката има 100% пълнозърнести храни, а не само малка част или половината.

Овесени ядки

овесени ядкиПълнозърнестият овес е много полезен при диабет, защото съдържа антиоксиданти и фибри. Зърнените култури, които диабетиците консумират, не трябва да имат твърде висок гликемичен индекс. Овесените ядки отговарят на тази концепция. В тази зърнена култура се съдържа бета-глюкан, т.е. вид разтворими фибри, които могат да намалят този индекс и да контролират нивата на холестерола.

Друго предимство е, че овесът се усвоява от организма за по-дълго време и така оставате сити поне за няколко часа. При здравите хора овесените ядки са отлична профилактика на затлъстяването и възникването на диабет тип 2. Има дори проучвания, зе ефектът от тях е сравним с този на пробиотиците.

Кафяв ориз

В ориза няма глутен и това го прави полезен за хора с цьолиакия или алергия към пшеница. Кафявият ориз съдържа много трици и зародиши, богати на неразтворими фибри и магнезий. Тзи вещества ускоряват метаболизма по естествен път. Чувствителността към инсулина се подобрява, а рискът от диабет намалява. При хората, които вече се борят със захарната болест, кафявият ориз също е много полезен заради изобилието на фибри.

Елдата съдържа много аминокиселини

елда леща булгур ползи

Този традиционен за Русия продукт се използва все по-често и у нас. Елдата също е много полезна зърнена храна при диабет. Нейните предимства са много – има високо съдържание на аминокиселини, калий и протеини. Не съдържа глутен.

Булгур

Това е много популярна зърнена култура в Близкия изток, а и у нас в близкото минало. Евтин е, намира се във всеки по-голям магазин. Булгурът се допуска при диабет тип 2, стига човекът да не страда от наднормено тегло, непоносимост към глюкоза, газове или други проблеми с гастроинтестиналния тракт. Зърното се счита за полезно, защото е в състояние да подобри обмяната на веществата и също се усвоява бавно, което позволява да не се качват килограми.

Амарант

Амарантът се отнася до т.нар. псевдо-зърнени храни като елда и киноа. Има много протеини, мазнини, пектин, полезни микро- и макро елементи. Има също фибри и не съдържа без глутен, което го прави много полезен при диабет. Такива зърнени култури помагат да се нормализира киселинно-алкалния баланс и да се възстановят функциите на стомашно-чревния тракт.

Плодове при диабет – колко и какви се препоръчват

Киноа

Тази зърнена култура е богата на протеини и аминокиселини. Бързо стана популярна и у нас, като вече много ресторанти я включиха в менюто си. Киноата не съдържа глутен, а и не е с много висок гликемичен индекс, т.е. не води до рязко покачване на кръвната захар. Консумацията на киноа носи значителни ползи за здравето: ускорява метаболизма, помага за намаляване на теглото. Редуцира и риска от диабет тип 2. Онези, които са склонни към камъни в бъбреците обаче трябва да се внимават с количествата, тъй като в киноата има много оксалати.

Просо

Просената каша е богата на фибри, витамини и минерали. Много бавно се разгражда в червата, което осигурява постепенно извличане на глюкоза в кръвта. Все пак просото има висок гликемичен индекс, така че хората с диабет не трябва да го ядат в твърде големи количества. Ако консумирате просо, то нека е само сутрин.

Допълнителната препоръка на експертите към диабетиците е да комбинират тези зърнени храни със зеленчуци, за да не се стига до силни скокове в кръвната захар.

Източник: Медикфорум.ру, снимки: Foter.com

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -