понеделник, 13 май, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниИзследват безплатно пациенти за скрито бъбречно заболяване

Изследват безплатно пациенти за скрито бъбречно заболяване

Допълнително безплатно изследване за хронично бъбречно заболяване ще получат пациенти от 7 големи болници в страната. Кампанията се осъществява в рамките на проекта „Здрави ли са бъбреците ти“? Той се организира от Асоциация на пациентите с бъбречни заболявания и приятели (АПБЗ) и Българска болнична асоциация (ББА). Подкрепен е от Българско дружество по нефрология и Дружество на кардиолозите в България.

Болниците партньори по проекта са:

  • УМБАЛ Медика Русе,
  • МБАЛ „Света Анна“ София,
  • УМБАЛ „Света Марина“ Варна,
  • МБАЛ „Уни Хоспитал“ Панагюрище,
  • „Аджибадем Сити Клиник – УМБАЛ Токуда“ София,
  • УМБАЛ „Каспела“ Пловдив,
  • МБАЛ „Света София“ София.

Проектът започва от 1 май 2024 г. В продължение на три месеца пациентите от отделенията по кардиология и ендокринология в болниците, участващи в проекта, ще бъдат изследвани допълнително и безплатно за ключови показатели, които подсказват за наличие на хронично бъбречно заболяване.

Гломерулна филтрация и албуминурия – ключови показатели за бъбреците

Това са гломерулната филтрация /eGFR/ и наличието/липсата на албуминурия – основни показатели за функциониране на бъбречната функция. Ако се В случаите на данни за развитие на ХБЗ пациентите ще бъдат консултирани от нефролог и ще им бъдат предоставяни образователни материали.

Проектът на АПБЗ и ББА си поставя за цел повишаване на информираността на обществото, лекарите и на пациентите в риск за хронични бъбречни заболявания, подобряване на ранната диагностика, намаляване на смъртността и инвалидизацията, както и промяна на нормативната уредба. Последното включва автоматично изчисление на степента на бъбречна функция във всички лаборатории в страната, подобряване на скрининга в болниците и от страна на личните лекари и провеждане на национален скрининг за хронични бъбречни заболявания сред рисковите групи пациенти.

Лека умора – единствен признак за болни бъбреци в началото

„В началото на заболяването човек няма как да разбере, че има проблем, тъй като няма симптоми, а единствено лека умора. Затова и ХБЗ се нарича „тиха пандемия”. Статистиката показва, че 9 от 10 човека, които имат ХБЗ не знаят, че имат това заболяване“, обясни адв. Христина Николова, председател на АПБЗ. Тя допълни, че една от целите на кампанията е да се образоват пациентите за бъбречните заболявания.

 „Хроничното бъбречно заболяване тихо набира скорост и затова от ББА искаме да покажем колко лесно е пациентът да бъде в центъра на всичко, което правим. Специална благодарност към пилотните болници, които демонстрират силна социална отговорност.“, заяви адв. Свилена Димитрова, председател на Българската болнична асоциация.

По думите на проф. Борис Богов, член на Експертния съвет към Министерство на здравеопазването процентът на хората, страдащи от ХБЗ е 10 пъти по-голям в сравнение с пациентите с онкологични заболявания в България. Проф. Богов обърна внимание на рисковите фактори за ХБЗ, а именно захарен диабет тип 2, високо кръвно налягане, сърдечни проблеми или инсулт, наднормени килограми, тютюнопушене. Той обърна внимание и на проблема със злоупотребата с добавки.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -