Реклама
Начало Новини Изследват безплатно пациенти за скрито бъбречно заболяване

Изследват безплатно пациенти за скрито бъбречно заболяване

0
лабораторни изследвания
Реклама

Допълнително безплатно изследване за хронично бъбречно заболяване ще получат пациенти от 7 големи болници в страната. Кампанията се осъществява в рамките на проекта „Здрави ли са бъбреците ти“? Той се организира от Асоциация на пациентите с бъбречни заболявания и приятели (АПБЗ) и Българска болнична асоциация (ББА). Подкрепен е от Българско дружество по нефрология и Дружество на кардиолозите в България.

Болниците партньори по проекта са:

  • УМБАЛ Медика Русе,
  • МБАЛ „Света Анна“ София,
  • УМБАЛ „Света Марина“ Варна,
  • МБАЛ „Уни Хоспитал“ Панагюрище,
  • „Аджибадем Сити Клиник – УМБАЛ Токуда“ София,
  • УМБАЛ „Каспела“ Пловдив,
  • МБАЛ „Света София“ София.

Проектът започва от 1 май 2024 г. В продължение на три месеца пациентите от отделенията по кардиология и ендокринология в болниците, участващи в проекта, ще бъдат изследвани допълнително и безплатно за ключови показатели, които подсказват за наличие на хронично бъбречно заболяване.

Гломерулна филтрация и албуминурия – ключови показатели за бъбреците

Реклама

Това са гломерулната филтрация /eGFR/ и наличието/липсата на албуминурия – основни показатели за функциониране на бъбречната функция. Ако се В случаите на данни за развитие на ХБЗ пациентите ще бъдат консултирани от нефролог и ще им бъдат предоставяни образователни материали.

Проектът на АПБЗ и ББА си поставя за цел повишаване на информираността на обществото, лекарите и на пациентите в риск за хронични бъбречни заболявания, подобряване на ранната диагностика, намаляване на смъртността и инвалидизацията, както и промяна на нормативната уредба. Последното включва автоматично изчисление на степента на бъбречна функция във всички лаборатории в страната, подобряване на скрининга в болниците и от страна на личните лекари и провеждане на национален скрининг за хронични бъбречни заболявания сред рисковите групи пациенти.

https://bolenzdrav.com/izsledvaniya/kakvi-izsledvaniya-se-pravyat-za-babretsi

Лека умора – единствен признак за болни бъбреци в началото

„В началото на заболяването човек няма как да разбере, че има проблем, тъй като няма симптоми, а единствено лека умора. Затова и ХБЗ се нарича „тиха пандемия”. Статистиката показва, че 9 от 10 човека, които имат ХБЗ не знаят, че имат това заболяване“, обясни адв. Христина Николова, председател на АПБЗ. Тя допълни, че една от целите на кампанията е да се образоват пациентите за бъбречните заболявания.

 „Хроничното бъбречно заболяване тихо набира скорост и затова от ББА искаме да покажем колко лесно е пациентът да бъде в центъра на всичко, което правим. Специална благодарност към пилотните болници, които демонстрират силна социална отговорност.“, заяви адв. Свилена Димитрова, председател на Българската болнична асоциация.

https://bolenzdrav.com/zabolyavaniya-i-lechenie/4-po-malko-izvestni-prichini-za-bolesti-na-babretsite

По думите на проф. Борис Богов, член на Експертния съвет към Министерство на здравеопазването процентът на хората, страдащи от ХБЗ е 10 пъти по-голям в сравнение с пациентите с онкологични заболявания в България. Проф. Богов обърна внимание на рисковите фактори за ХБЗ, а именно захарен диабет тип 2, високо кръвно налягане, сърдечни проблеми или инсулт, наднормени килограми, тютюнопушене. Той обърна внимание и на проблема със злоупотребата с добавки.

Реклама

Exit mobile version