Реклама
Начало Заболявания и лечение Нормално ли е кръвно до 140/80 mm Hg

Нормално ли е кръвно до 140/80 mm Hg

0
Реклама

Обикновено за нормално кръвно се приемат стойности до 120/80 mm Hg. Много хора над 50-60 г. измерват 130-140 за горна граница и се питат, дали това е прекалено високо. Необходимо ли е лечение за такова кръвно? Съвременната медицина преосмисля границите на кръвното, като с възрастта се допускат за нормални и малко по-високи стойности. 

Точните препоръчителни стойности варират в САЩ и Европа. Всички експерти обаче подчертават важността на по-ниските стойности на кръвното, за да се намали риска от сърдечно-съдови заболявания.

Проф. Кундурджиев: При възрастните се допуска кръвно до 140/90 mm Hg

доц. Атанас Кундурджиев

В България за възрастните хора над 60 г. се приемат като нормални по-широки граници. Това са стойности до 140/90 mm Hg. Съдовете стават ригидни с времето и такива стойности не се приемат автоматично като знак за хипертония.

Реклама

Основно правило според него е, че разликата между систолното и диастолното налягане не бива да е повече от 50. Това посочва в интервю проф. Атанас Кундурджиев (на снимката горе), който е кардиолог и нефролог, а също така ръководи и Клиниката по нефрология в УМБАЛ “Св. Иван Рилски”. Ако става дума за наблюдаване на пациенти, които вече са получили терапия, трябва да се има предвид, че през първите няколко месеца дозата на лекарствата се прецизира и коригира при необходимост. 

Практиката е да се започне с по-ниски дози, които се увеличават постепенно, докато се намери точната доза за конкретния пациент, при която той успява да нормализира кръвното си. Пациентите имат погрешни очаквания, че лекарствата ще нормализират кръвното им веднага. Ако не постигнат такъв ефект, отиват при друг лекар. Това е грешка според доц. Кундурджиев. 

Той посочва още, че е погрешно също така да се сменя лечението без  основателна причина. В практиката често се наблюдават подобни случаи. 

Стойностите на кръвното варират както в рамките на деня, така и при различните сезони. Съществува ритъм на кръвното налягане през топлите летни месеци, както и през студената зима. По правило ниските температура навън са свързани с повишаване на кръвното. Може да се наложи увеличаване на дозата на някои медикаменти. Това трябва да стане под лекарски контрол. През лятото пък може да се наложи някои лекарства да се намалят или дори да се спрат временно. Например диуретиците, тъй като те може да допринесат за обезводняване на организма.

https://bolenzdrav.com/zabolyavaniya-i-lechenie/efektat-ot-lekarstvata-za-kravno-chak-sled-petiya-priem

В САЩ дават лечение на кръвно, което е по-високо от 130/80 mm Hg, в Европа смятат за високо нормално 140/80 mm Hg

За възрастни, включително тези над 50 години, Американският колеж по кардиология (ACC) и Американската сърдечна асоциация (AHA) препоръчват цел за лечение на кръвно налягане под 130/80 mm Hg за много пациенти. 

Насоките на Европейското дружество по хипертония (ESH) обаче предоставят по-диференциран подход въз основа на възрастта. За пациенти на възраст 65-79 години ESH целта е да се поддържа кръвно налягане под 140/80 mm Hg. За тези с изолирана систолна хипертония и за възрастни на възраст 80 и повече години, насоките предлагат по-мека цел. Тук терапевничната цел е систолично кръвно налягане между 140 и 150 mm Hg. За по-възрастни хора, особено тези над 80 години, се препоръчва лекарствена терапия, когато горната граница надвишава 160 mm Hg (препоръка на Американски колеж по кардиология).

https://bolenzdrav.com/zabolyavaniya-i-lechenie/visoko-kravno-prichini

Целта е кръвно под 140 mm Hg, ако пациентът е имал инсулт или е с висок сърдечно-съдов риск

За пациенти над 60 години, особено възрастни с постоянно систолично кръвно налягане от 150 mm Hg или по-високо, препоръката е да се лекува, за да падне горната граница под 150 mm Hg. При хора над 60 години с анамнеза за инсулт или преходна исхемична атака (TIA), или тези с висок сърдечно-съдов риск, може да се препоръча по-ниско целево кръвно налягане под 140 mm Hg.

Промените в начина на живот са от решаващо значение за всички възрастови групи за управление на хипертонията. Най-важни са промените в храненето. Трябва да се намали солта, да се консумират много зеленчуци и съвсем малко добавени захари и наситени мазнини. На второ място по важност е физическата активност. Необходимо е да се правят аеробни и съпротивителни упражнения за най-малко 30 минути през повечето дни. В допълнение се препоръчва отказ от тютюнопушене и прекалена употреба на алкохол. Въвеждат се техники за контрол на стреса.

Често като добавка се изписва магнезий, който подпомага релаксирането на съдовете, а оттам и за намаляване на кръвното.

Тези мерки може да изглеждат банални и изтъркани от повтаряне, но реално може да окажат голямо влияние върху контрола на кръвното. Въпреки това при много пациенти постигането на целевите стойности може да изисква и определена терапия.

Автор Ина Димитрова

Реклама

Exit mobile version