Реклама
Начало Заболявания и лечение Ослепяване за секунди предвещава инсулт

Ослепяване за секунди предвещава инсулт

0
Реклама

40% от инсултите могат да бъдат предотвратени, ако се обръща внимание на ранните предупредителни сигнали, които тялото изпраща, казва проф. Йоахим Рьотер, началник на неврологията в Клиника Алтона Асклепиос в Хамбург. Става дума за транзиторно-исхемичната атака, която е предвестник на инсулта.

Кои са нейните симптоми и кое е правилното поведение?

Внезапно виждате размазано с едното око като през матирано стъкло, а после става тъмно. Секунди или минути, после минава. Внезапното и кратко ослепяване, наричано от медиците Amaurosis fugax, често е признак на транзиторно-исхемична атака. Тя може да се прояви и чрез други симптоми – влошена чувствителност на едната длан, ръка или крак. Понякога те увисват или дори са временно парализирани. Някои хора не могат да кажат цяло изречение, не могат да намерят точните думи. Тъй като те продължават само кратко, дори секунди или минути, трябва незабавно да потърсите лекарска помощ.

Причината е, че транзиторно-исхемичната атака е предвестник на инсулта. Тя дори се описва като малък или мини-инсулт. Около 40% от пациентите с мозъчен удар преди това са имали подобни симптоми, казва проф. Йоахим Рьотер, началник на неврологията в Клиника Алтона Асклепиос в Хамбург. Краткосрочния удар има прояви като големия, а зад него стоят същите причини. За истински инсулт лекарите говорят, когато оплакванията продължат над 24 часа или се докажат засегнати мозъчни участъци на компютърен томограф, допълва неврологът.

Калцираните артерии са истинската причина

Реклама

Мини-инсултът обикновено е предизвикан от капка съсирена кръв, която за кратко време запушва съд в мозъка. Тя се отделя от стеснение на сънната артерия. Тази каротидна стеноза се дължи на калцирането й. Тромбът обаче може да е предизвикан и от предсърдно мъждене. Временното блокиране на кръвообращението не може да се сравнява с голям инсулт. Въпреко това е спешен случай, при който трябва да се потърси невролог. След него има по-голям риск от удар. Над 10% от пациентите претърпяват инсулт до 4 седмици след по-лекия инцидент, а около 17% – до три месеца. Не може обаче да се предскаже дали инсултът ще бъде лек и ли тежък, съдейки само по ранните симптоми на временна исхемия.

При транзиторно-исхемичната атака в Германия пациентът се настанява в звено за претърпели инсулт, където се наблюдава 24 часа, посочва проф. Йоахим Рьотер. Важно е да се лекува основното заболяване, ако има такова – диабет, атеросклероза, високо кръвно или предсърдно мъждене. При силно стеснение на каротидната артерия може да се наложи и операция. По принцип пациентите трябва да са благодарни, ако първо ги е сполетяла транзиторно-исхемичната атака, която е предупредителен сигнал да се вземат спешни мерки, обобщава специалистът.

Източник: Аpotheken-umschau.de

Реклама

Exit mobile version