петък, 19 април, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниЦинкът е много важен за работата на сърцето

Цинкът е много важен за работата на сърцето

Цинкът играе важна роля в регулирането на сърдечния мускул. Това съобщават учени от Университета на Сейнт Андрюс, които осъществили проект под ръководството на Саманта Пийт и професора по кардиология от Университета на Лестър Ричард Рейнбоу.

Те открили, че цинкът играе важна роля за регулирането на постъпването на калциевите йони в сърдечните клетки. Това е много важно, тъй като именно прекомерното количество калций в клетките може провокира сърдечна недостатъчност и аритмия, съобщава Medical Express.

Калцият попада в клетката от междуклетъчното пространство по специални канали, което кара сърцето да бие по-бързо. При изследване на работата на тези калциеви канали учените открили, че цинкът влияе и върху тяхната активност, като по този начин регулира концентрацията на калций в клетките. Важно е да се знае, че честите отклонения в нивата на цинка могат да доведат до сърдечна недостатъчност.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Магнезият по-важен за сърцето, отколкото нивата на холестерола 
Магнезий, калций и калий – пазят ли наистина от инсулт? 
Болни с инфаркт чакат с дни да им „мине“, мислят, че е гастрит

Саманта Пийт и проф. Рейнбоу се надяват, че тяхната работа ще подпомогне създаването на лекарства за сърдечна недостатъчност. „Винаги съм се изумявал, че и най-малкото колебание на едни или други йони може да наруши не само работата на клетките, но и на сърцето като цяло“, коментира проф. Рейнбоу.

Според Ярослав Ашихмин, член на Американската сърдечна асоциация и на Европейското кардиологично дружество цинкът е ключов за свиването и отпускането на сърдечния мускул. Този микроелемент има многостранен ефект, влия върху синтезирането на протеини, допълва той.

Дори протеините да се синтезират правилно, без цинк те няма да функционират правилно. До момента обаче няма проучвания, които позволяват да се разработят нови лекарства за сърдечна недостатъчност. Наскоро бяха оповестени други открития, свързани с ролята на цинка в организма: шведски лекари стигнаха до извода, че проблемната кожа при юноши е пряко свързано с липсата на цинк в организма.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -