петък, 26 април, 2024
- Реклама -
НачалоНовини"Рош" очаква регистрация на нов медикамент за рак на кожата

„Рош“ очаква регистрация на нов медикамент за рак на кожата

Вемурафениб (Vemurafenib) е на път да стане първото индивидуално насочено лекарство срещу рак на кожата, след като швейцарският фармацевтичен концерн „Рош“ подаде заявление за регистрацията му в ЕС и в САЩ. Това съобщават от централата на компанията. Преди да се назначи терапия с него, се провежда тест за мутация на определен ген – BRAF V600. Продажбата му също трябва да бъде разрешена от щатската Агенция по храните и лекарствата (FDA), както и от Европейската агенция по лекарствата (EMA).

Вемурафениб е за пациенти, които страдат от меланом с метастази и имат мутация на гена BRAF V600. Протеинът BRAF, който се ръководи от този ген, в нормално състояние участва в растежа на клетките. При половината случаи на меланома той обаче е постоянно активиран и се стига до неконтролируем растеж на клетки.

За да потисне този процес, новото лекарство блокира селективно променените BRAF-протеини. В две мащабни клинични проучвания то показа превъзходството си над досегашната стандартна терапия с дакарбазин. Данните от трето проучване ще бъдат представени от „Рош“в началото на юли. Предварителните данни сочат, че лекуваните с новия медикамент пациенти преживявята по-дълго, а напредването на болестта се блокира за 6 месеца срещу 2-3 месеца със старата терапия.

Постарахме се да приключим по-бързо работата по проекта, защото знаем, че възможностите за терапия пред пациентите с метастази от меланома сега са ограничени, казва Хал Барон, шеф на глобалното разработване на продукти и медицински началник в „Рош“.

Меланомата е най-агресивната форма на кожния рак. Пациентите, които оцеляват над 1 г. след поставяне на диагнозата, са под 25%. В света всяка година умират поне 40 000 души от неговите метастази. BZ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -