четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеДископатията поваля хора със слаби мускули

Дископатията поваля хора със слаби мускули

Дископатията засяга по-често напредналата възраст, но понякога поваля и съвсем млади хора. В класическия случай водното съдържание в дисковете намалява и функциите им на амортисьори отслабват, посочва д-р Мариана Ангелчева, главен асистент към Катедрата по кинезитерапия и рехабилитация на НСА. Мускулният дисбаланс в резултат на съвременния обездвижен начин на живот, неправилната стойка по време на работа и вдигането на тежести провокират появата на болка.

Дисковата болест има различни етапи. Първият се нарича торзио – фиброзният пръстен на диска е запазен. Оплакванията са за болка,която отминава след почивка или масажи. Следващият етап е протрузио – тогава дискът е бомбиран, но фиброзният пръстен все още е цялостен. Тогава е възможно при притискане на коренче да се развие симптоматика на радикулит. В зависимост от нивото на увреждане може да се получи и реакция по хода на нерва (седалищен или бедрен). Най-сериозният проблем е дисковата херния. В този случай фиброзният пръстен е разкъсан и част от ядрото на диска излиза и притиска механично коренчетата. Задължително се прави ядрено-магнитен резонанс. Ако болката не може да бъде овладяна с медикаменти и пораженията върху периферните нерви са сериозни (парези), се стига и до операция, посочва физикалният терапевт.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Дископатията засяга и 15-годишни деца
Износване на прешлените често водят до спинална стеноза
Дисковата херния може да предизвика пареза на крайник
Инжекция при болки в кръста спасява от операция 
В „Пирогов“ оперират щадящо шипове и дискова херния

Физикалната терапия е подходяща за пациенти във всеки един стадий, включително и постоперативно.
Намаляването на течността в междудисковото пространство е заради непаравилното хранене, пием малко вода. Заседналият начин на живот също влияе, получава се статично пренапрежение от седящата поза. Допълнително се трупат и възрастови промени. За сецване говорим,когато човек се навежда да вдигне нещо и след това не може да се изправи. При недобре тренирана мускулатура се получава огромно налягане върху диска, особено при вдигане на тежко. Това провокира торзио или дори херния – дискът внезапно бомбира и притиска коренче. Значение имат и възпаленията. Тъй като вирусните инфекции много по-често поразяват нервната система, докато бактериите засягат повече лигавицата, посочва д-р Ангелчева. Ето защо след инфекции могат да се провокират радикулитни болки.

Какво да направят хората като първа помощ у дома?

Първо трябва да се осигури покой в подходяща позиция. Краката се държат свити под прав ъгъл в коленните и тазобедрените стави. Под тях за опора може да се сложи например възглавница или одеяло. Не изчезне ли болката в тази поза, лягаме по корем. Болката ще намалее с лек масаж на мускулите около засегнатото място и гръбначния стълб. Необходимо е да се направи консултация с невролог за уточняване на диагнозата и съответното лечение. В такава ситуация прилагам и хомеопатични препарати като арника и рус токсикодендрон, казва още д-р Ангелчева. Двата препарата могат да се редуват през половин или един час. Облекчават усещането за скованост и болка. Много добър е ефектът от шуслеровите соли. При различните видове болки и схващания в кръста помагат номер 7 (магнезиум фосфорикум) -действа спазмолитично, и номер 8 – регулира водния баланс. Друга шуслерова сол – 11 (силицея), пък е важна за съединителната тъкан, която подкрепя ставите. Комбинацията за хубава кожа от шуслерови соли 1 (калциум флуоратум), 2 (калциум фосфорикум) и 11 има много добър ефект и върху ставите. Тя може да се прилага и профилактично. Силицият участва в обмяната на костното вещество, улеснява усвояването на калция и фосфора. Подобрява костната плътност и еластичността на съединителната тъкан.

Начинът на живот е решаващ, подчертава физикалният терапевт. Имах пациентка, която с подходящ двигателен режим успя да мине от остеопороза към остеопения. Наред с това жената успяла да се справи с високото кръвно, да регулира нивата на липиди в кръвта, да се справи с бъбречни и жлъчни камъни.
При младите хора, активно спортуващи, често се получават проблеми с коленните стави, които поддържат капачката. Травмите са свързани с липса на подходяща подготвителна част в тренировката. При пълно разкъсване се налага хирургична операция. Но дори микротравмите, ако се повтарят често, водят до хронична болка в колянната става. Тя се появява при физическо натоварване и отшумява при покой. Четири години един от младите кинезитерапевти при д-р Ангелчева се борил с болка, причинена от микроразкъсвания в колянната става. „Приложихме електролечение, но това помагаше до определен момент. След това болката се връщаше. Тогава включих допълнително рута и шуслерови соли. Препоръчах и плуване. Целта беше ставата да се движи, без да поема тежестта на тялото. Тази комбинация значително подобри състоянието му и болката изчезна“, разказва д-р Ангелчева.

Вместо мляко – повече риба и ядки при остеопороза

Противно на разпространеното мнение имам наблюдение, че намаляването на млечните продукти оказва изключително благоприятен ефект върху ставите, включително и при пациенти с остеопороза, казва лекарката. Трябва да се консумират повече риба, плодове, зеленчуци и ядки. Това повлиява благоприятно киселинно-алкалния баланс в тялото. 

Има и две популярни български билки. Едната е полски хвощ. Чаят от него е богат на силицея. Другото лечебно растение е копривата, богата на много лесни за усвояване калций и магнезий. От нея правим чай или я готвим. Трябва обаче те да се комбинират с прием на соли №11 (полския хвощ), №1, №2, №3 и №7 (копривата). Така се усвояват много по-добре. Ето и още препоръки от д-р Ангелчева: намалете консумацията на готварска сол за сметка на умерени количества морска или хималайска. Включете шуслерови соли с номера 8 (натриум хлоратум) и 9 (натриум фосфорикум). Втората действа алкализиращо, повлиява добре опорно-двигателния апарат. Намалете тестените изделия и бялото брашно – те извличат калция от костите. Избягвайте захарта, месата, които са червени като телешко свинско, колбаси и дреболии.

Спортът – според конструкцията на тялото

От гледна точка на китайската медицина опорно-двигателният апарат е свързан с правилната функция на черен дроб, жлъчка и бъбреци. Всички билки които изчистват тези органи, влияят добре и на ставите. Спортът за любители е прекрасен начин да останем здрави. Само че преди да се втурнем към нови подвизи, добре е да се консултираме с личния лекар, кардиолога и физикалния терапевт. Всеки човек има различна структура на тялото. Някои са с тънки кости и фина структура, за тях подходящи са упражнения, свързани с разтягане, йога, пилатес, сакрална архитектура на тялото, танци и плуване. При хората с по-масивна костна структура и по-добра мускулна система са подходящи фитнес тренировките, но дозирани според възрастта и килограмите и след консултация с кардиолог. Натоварването е според физическата форма. Добре е да има ритмичност – и заниманията да са поне 3 пъти седмично.

Джогингът е най-достъпният спорт, но след определена възраст разходката е по-полезна, смята д-р Ангелчева. Плуването също щади нашите естествени амортисьори – дисковете и ставите. Кардиоефект може да се постигне и с по-интензивно ходене. Джогингът води до микротравматизъм след определена възраст както на ставите, така и на дисковете.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -