петък, 19 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеЛечението на подагра почва още при първите симптоми

Лечението на подагра почва още при първите симптоми

Подаграта е заболяване, свързано с проблеми в нивата на пикочната киселина. Понякога обаче криза може да настъпи и при нормални, дори ниски серумни нива на пикочната киселина. Това изтъква ревматологът д-р Мария Недкова от Бургас. Има някои външни фактори, които може да изиграят ролята на провокиращи фактори:

  • неудобни и тесни обувки;
  • ходене часове наред и преумора;
  • рязко отслабване;
  • диета за отслабване с драстично ограничаване на калориите;
  • някои грешки в храненето;
  • висока температура.

Така може да се стигне до тъканна ацидоза. При нея около ставата се образуват миниатюрни кристалчета и пациентите получават силни болки на засегнатото място.

Много характерна за подаграта е внезапната остра болка в големия палец на стъпалото. Мястото се зачервява, усеща се като топло и болезнено. Палецът е подут и също боли. В началото, особено ако става дума за първи  пристъп, човекът може да си помисли, че се е ударил или натъртил мястото. Всъщност проблемът се корени в обмяната на веществата. При подаграта се касае за метаболитно възпалително ставно заболяване. То се отличава с натрупване на кристалчета пикочна киселина в ставите и околоставните структури, допълва д-р Недкова. подагра диета хранене пурини

В периодите на криза пациентите си правят лабораторни изследвания. Резултатите обикновено сочат серумни нива на пикочната киселина над физиологичния праг на разтворимост. Той е 420 µmol/l за мъже и 360 µmol/l за жени. Причината за болката е точно в тези кристали. Те стават причина да се развие силно възпаление, което стига до подагрозна криза.

Пристъпът от подагра често започва през нощта

В класическите случаи пристъпите се усещат първо през нощта. Те започват внезапно. Най-често се засяга става на долния крайник – палецът на стъпалото, глезен или коляно. По-рядко се усеща в ръцете  – стави на пръстите, китка, лакътна става. Лесно се забелязва коя става е засегната – в нея има силна болка и оток. Кожата е лъскава и червена, топла и опъната. Движенията причиняват болка и са почти невъзможни. Неприятните усещания са налице и в покой. Възпалението може да засегне и околните меки тъкани. Това са най-често ходилото или гърба на ръката. Обикновено такава криза в ставите продължава до 10 дни. В класическия случай кризите зачестяват с годините, стават по-продължителни и все по-трудно се поддават на лечение.

Кои са причините за подагра

В основата е липсата на баланс между образуването и извеждането вън от организма по отделителните пътища на пикочна киселина. В 90% от случаите проблемът се корени в нейното елиминиране. Само един от 10 пациенти се разболява поради силното влияние на гените. Това не води непременно до повишена заболеваемост от подагра.

Повечето заболели са мъже. Те са девет пъти повече от жените. При нежният пол рискът нараства след менопаузата. Има тенденция подаграта да се увеличава като честота за последните 20-30 г.

Лечението – с медикаменти и диета

Подаграта не бива да се подценява и да се мисли, че веднъж отминала кризата, проблемът е решен. Ако пациентът отлага посещението при лекар и правилната диагноза се постави късно, или пък е минал през неправилно лечение, това нанася поражения върху хрущяла и костта. Възпалението остава в организма и може да се стигне до увреждане на бъбреците и инвалидизация. Високите нива на пикочна киселина са и рисков фактор сърдечносъдови заболявания.

Диетата е незаменима част от терапията при подагра. Понякога се налага по-сериозна промяна в стила на живот. Основната препоръка е да се избягват храните, богати на пурини. Това са някои меса като черен дроб, бъбреци, момици и морски дарове. Ограничението засяга и напитки, подсладени с царевичен сироп, богати на фруктоза безалкохолни и енергийни напитки. Вместо това трябва да се наблегне на хранене с млечни продукти, които са с ниска масленост, и зеленчуци. Алкохолът трябва да се ограничи. Това се отнася не само за спирането не само на концентрати, но и на бира и вино.

Терапията с медикаменти се назначава и контролира от ревматолог. За да се постигне успех в лечението, то трябва да започне до няколко часа от началото на кризата.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -