събота, 20 април, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаБолките в гърба и врата - плексит или радикулит?

Болките в гърба и врата – плексит или радикулит?

Напоследък всеки втори човек страда от хронични болки във врата, гърба и крайниците. Те често се съпровождат с изтръпване или неприятни усещания по хода на периферните нерви. В повечето случаи болката е едностранна, без нарушена сетивност и ограничение в движенията, затова и често се подценява.

Внезапно появила се болка в областта на раменната става, плешката и долните шийни прешлени се разпространява към пръстите на ръката. Главата обикновено е фиксирана в принудителна поза. Болката се засилва при движение на главата или на ръката, което разтяга коренчетата на нервните стволове. Това се дължи на нарушена проводимост по хода на периферните нерви.

Дразненето и притискането първоначално води до възпалителни процеси, а с течение на времето – до хронични болки и нарушено хранене на тъканите.

Възпалителните заболявания на периферната нервна система са най-често срещани

Могат да бъдат увредени коренчетата непосредствено след излизането им от гръбначния мозък (радикулити), на нивото на големите нервни сплитания (плексити) или периферните нерви (неврити). При засягане на повече от един нерв се касае за полиневрит.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Болките в гърба – най-често заради дискова херния или стеноза

Прегърбената стойка виновна за кръвно и лошо храносмилане

В зависимост от мястото на засягането болките започват встрани от прешлените и се разпространяват към шията, гръдния кош, ръцете или краката. При дискова херния болката пълзи към крака или седалищната област. Понякога се комбинира със слабост на някои от крайниците. При засягане на повече нерви са налице болки – спонтанни и при натиск в областта на съответните нерви. Пациентите усещат изтръпване или мравучкане. Ефект при лечение на всички заболявания на периферната нервна система дават специализирани процедури: лазер, ултразвук, иглотерапия, фитотерапия и други, назначени индивидуално след прецизно изследване и преглед от специалист.

За да се определи откъде идват усещанията за болка, дали става въпрос само за мускулен спазъм, коренчево дразнене, възпаление на нерв или има вероятност за по-сериозни увреждания на прешлени и междупрешленни дискове, е необходимо да се направи компютърната електромиография и електроневрография – изследване за провеждането по мускули и периферни нерви.

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации

1 коментар

  1. Едни от най-честите болки у работещите и дълго застояващите се пред компютъра хора са болките във врата, раменете и гърба.

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -